Nyhet | 2009-11-24 | 08:15

Ringhals hjälper tyskt kärnkraftverk med gnistning

Ett specialjobb på kärnkraftverket Brunsbüttel i Tyskland kräver en udda kompetens, en kunskap som visade sig finnas inom Vattenfallkoncernen – närmare bestämt på Ringhals.

Ivar Jonsson och Fredrik Andreasson

På Ringhals teknikavdelning har utvecklingsingenjörerna Ivar Jonsson och Fredrik Andreasson blivit specialister på gnistning; en teknik för att bearbeta material med elektricitet.

– Stimulerande och roligt att man valde att anlita oss. Ringhals är nog det enda kärnkraftverket som har denna kompetens inom de egna väggarna, säger Fredrik och Ivar.

Tillsammans med ytterligare en kollega, planeringsingenjör Fredrik Svahn, fick de för en tid sedan frågan om att utföra jobbet på kärnkraftverket Brunsbüttel, åtta mil väster om Hamburg. De åker dit i december.

Uppdraget gäller att kapa två sleevar – hylsor inuti röranslutningar – i reaktortankens matarvattenledning.

– Rören ska pluggas och då måste hylsorna bort först, förklarar Ivar.

Specialverktyg från Ringhals

Eftersom allt befinner sig på 20 meters djup i den vattenfyllda reaktortanken krävs ett specialverktyg, som kan styras utifrån, för att utföra operationen. Och det är just konstruktion och design av dylika mobila redskap ringhalsingenjörerna blivit experter på.

– Gnistningen som sådan är en gammal metod, det vi gör är att utforma verktyg som kan användas till ett speciellt jobb, förklarar de.

– I regel sysslar specialfirmor med detta, men nu kan vi själva göra jobbet både billigare och snabbare, säger Ivar som utbildade sig på metoden i USA i mitten av 90-talet.

Sedan dess har en mängd sådana verktyg sett dagens ljus på Ringhals. Ingenjörerna har dessutom anlitats för jobb i både Barsebäck och Oskarshamn.

Fredrik Andreasson

Fredrik Andreasson, utvecklingsingenjör på Ringhals, visar på en modell i full skala var hylsan ska kapas inuti röranslutningen.
Foto: Jan Söderlind

Läs mer

Så fungerar kärnkraft
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor