Nyhet | 2012-12-14 | 08:00

Ringhals sponsrade föreningar åter samlade

Årets sponsortagarträff samlade totalt 150 representanter från de föreningar som Ringhals sponsrar i närområdet. Kvällens föreläsare var Erica Johansson och Martin Lamprecht, båda med ett förflutet inom elitidrotten.

Ringhals sponsorstagarträff

Gösta Larsen, Ringhals kommunikationschef, inledde med att hälsa alla välkomna. Han berättade om Ringhals, om investeringarna i säkerhetsarbetet och om Ringhals betydelse i regionen.

– Det är ju inte bara att vi sysselsätter 2500 personer här på Ringhals, utan vi bidrar även till andra företag runt om i regionen. Exempelvis affärerna i området där många av ringhalsarna handlar, sa Gösta.

Därefter tog Erica Johansson och Martin Lamprecht vid. Erica är före detta längdhopperska och endast 15 år gammal tog hon det svenska rekordet (6,50 meter) i längdhopp. Hon berättade om sin karriär, om framgångarna och svackorna.

Erica Johansson

För Erica började intresset för friidrotten under sommarlovet då hon var 11 år. Hon var med på en friidrottsskola och upptäckte där hur roligt det var att utmana och tävla mot kompisarna. 

– Jag har testa flera sporter, till exempel konståkning. Men eftersom jag inte kunde tävla och vinna i sporten genom att vara snabbast var det inget som jag fortsatte med, sa Erica. 

Erica var envis och hade ett bra självförtroende. Efter att ha bevisat för sin tränare att hon var värd en plats i SM för juniorer tävlade hon trots att hon egentligen var för ung. Det blev starten på karriären. Erica har deltagit i flera stora tävlingar, SM, EM, VM, och OS. Förutom inom idrotten har vi också kunnat se henne i Melodifestivalen, Let´s dance och i Mästarnas mästare. 

Att vara en officiell person innebar också att Erica var bevakad av media. Hon berättade om hur det är att vara personen som tidningarna skriver om och hur detta kan distrahera och sen påverka resultatet. 

– I tidningen Expressen kommenterade en krönikör min kropps utseende efter en tävling, istället för att fokusera på prestationen och resultatet. Det är inte okej att skriva vad som helst om en person, sa Erica. 

Erica avslutade med att poängtera hur viktigt det ideella arbetet är för föreningarna. Det är också viktigt att rätt person har rätt position i styrelsen för att föreningen ska utvecklas. 

Martin Lampecht

Martin Lamprecht har tidigare tävlat i modern femkamp i både VM och OS. Han har också varit förbundskapten och ungdomsledare. Nu driver han företaget Teampartner, där han arbetar med att analysera föreningar utifrån mätningar. På så vis får föreningen inblick i vad föreningsmedlemmarna tycker och inom vilka områden föreningen kan utveckla sig. 

Under knappt en timma gav han tips om föreningsutveckling, något som publiken uppskattade. Framför allt fick de bära med sig tre tips hem från föredraget. 

– Börja med att se över valberedningen. Det är en viktig del av föreningen och det är betydelsefullt att de personerna är engagerade och väljer in rätt personer till styrelsen, säger Martin. 

– Ett annat tips är att man ska vara ärlig med tiden man kan bistå föreningen med. Det är inte bra att säga en tid och sen inte kunna närvara. Det är också viktigt för klubben att träningarna är attraktiva. Det ska finnas en glädje i att träna och man ska känna gemenskap, tillade Martin. 

Martins föredrag gav många av gästerna en tankeställare och flera av föreningarna kommer att utföra en mätning i klubben. 

– Båda föredragen var bra, det är intressant att höra om andras erfarenheter, berättade Jörgen Gustavsson som representerar Varbergs skytteförening. 

– När jag lyssnade på Martin kom många idéer upp om hur vi skulle kunna utveckla föreningen, tillade Angela Jonsson som representerar Tofta GIF.