Nyhet | 2013-05-24 | 08:10

Ringhalspris till gymnasieelever i Varberg

Den 20 maj delades Ringhalspriset ut till gymnasieelever på Peder Skrivare skola i Varberg. Priset gick till elever utsedda genom sin placering vid årliga nationella tävlingar i fysik, kemi och matematik.

Det var sju elever från naturprogrammen som tagit hem årets priser. Och uppgifterna hade lösts på kalkylatorer som även de sponsrats av Ringhals. 

– En fungerande sponsring som lockat många att söka till utbildningarna i naturvetenskap och teknik och det är bra eftersom hundratals ingenjörer kommer att behövas på Ringhals under de kommande åren, sa Gösta Larsen kommunikationschef.

Vid utdelningen av Ringhalspriset deltog även personalavdelningens representant Inger Dalerstedt som tyckte det var jättekul att se så många blivande medarbetare samlade. 

– Under förra året anställde Ringhals 116 personer vilket innebär en ny medarbetare var tredje dag.  

Inger och Göstas uppmaning till ungdomarna var att läsa vidare inom teknikområdet eftersom detta är utbildningar som behövs på Ringhals.

Ala Ringhalspristagarna samade

Sittande från vänster: Rasmus Strannabjer Melin, Jacob Persson, Simon Johansson, John Berntsson. Stående: Lisa Johansson, Jessica Johnsson och Linnea Glasell Johansson.

 

Samtliga pristagare fick 1000 kronor per ämne från Ringhals. Sedan 2010 får förstapristagarna dessutom sommarjobb på Ringhals. I år var det bara två vinnare i de tre tävlingarna eftersom förstapriset i fysik delades av förstapristagarna i matematik och kemi. 

Prisutdeling

Gösta Larsen och Inger Dalerstedt från Ringhals applåderar förstapristagarna Rasmus Strannabjer Melin och Linnea Glasell Johansson som fått jobb på Ringhals i sommar.

 

Årets Ringhalspristagare

Matematik:
1. Linnea Glasell Johansson, 10NE
2. Jessica Johnsson, 11NAA
3. Lisa Johansson, 11NAB 

Fysik:
1. Linnea Glasell Johansson, 10NE/Rasmus Strannabjer Melin, 10NVB
3. Jacob Persson, 10NVA 

Kemi:
1. Rasmus Strannabjer Melin, 10NVB
2. Simon Johansson, 10NVB
3. John Berntsson, 10NVB 

Föreläsning om informationsteknik
Prisutdelningen följdes av en föreläsning av Torbjörn Svane som undervisar i informatik på Halmstad högskola. Han berättade om de fantastiska möjligheter man har med dagens informationsteknik som tolkar och analyserar bland annat tal, rörelser, bild och omvärld.  Den tekniska utvecklingen påverkar det mänskliga beteendet. Som ett exempel på detta beskrev han lilla Ida 2 år som försökte bläddra i ett glansigt månadsmagasin som om det vore en läsplatta.
Han avslutade föreläsningen med en uppmaning till den unga publiken att vara nyfiken på ny teknik och tänka i nya banor.  

Något om förstapristagarna
Linnea Glasell Johansson som tar studenten från Naturestetiska programmet i vår har fått sommarjobb på teknikavdelningen på Ringhals 2 i sommar. Där kommer hon bland annat att jobba med utvärdering av provtagning och tester.

– Det känns kul, det är en väg in i arbetslivet som öppnar för flera andra möjligheter. I framtiden vill Linnea satsa på fysik, hon är speciellt intresserad av kvant- och partikelfysik, och har sökt till Göteborgs universitet.  

Rasmus Strannabjer Melin, snart student från Naturvetenskapliga programmet jobbar i sommar på kemiavdelningen. Hans arbetsplats blir labbet och provtagning på tvåans turbin. Att jobba på Ringhals i sommar är något han ser fram emot.

– Jag känner många som jobbar där och jag känner för Ringhals och kärnkraften.Rasmus tycker att kemi är ett intressant ämne och vill i höst läsa bioteknik på Lunds tekniska högskola. 

Läs mer
Ringhals sponsring
Ringhals studentaktiviteter