Nyhet | 2008-08-13 | 15:00

Samplanerarna som får jobbet att flyta

Tänk att vara den som först ser mönstren och har koll på helheten. Den som förutspår kollisioner och flaskhalsar och kan påverka så att arbetet flyter smidigare för många andra. Det kan bli du, som planeringssamordnare på Ringhals.

Vi har just nu vakanta tjänster som planeringssamordnare, ett spännande och omväxlande arbete.

Mänskliga möten och gemensamma frågor

– Vi visualiserar planerna för att se kolliderande jobb och trånga sektorer innan de uppstår, förklarar Görel Hagermark, planeringssamordnare inom underhållsområdet.

Ringhals tolv planeringssamordnare är knutna till avdelningarna teknik, underhåll, projekt eller skydd och miljö. De flesta arbetar med samplanering för både årlig revision och daglig drift på ett eller flera block. Teknikkunskaper, systemkännedom, känsla för underhåll och att man kan språket är förstås fördelar i det här jobbet. Men det handlar även om logistik och inte minst kontakter med människor.

– Jag är ute och pratar med folk och samlar in fakta om kommande underhållsjobb på Ringhals 1, berättar Görel som jobbat med samplanering i över tio år på Barsebäck och Ringhals. Det roliga är att man får ett otroligt stort kontaktnät, bland både anställda och entreprenörer.

Peter Widenrot och Görel Hagermark är planeringssamordnare för teknik respektive underhåll på Ringhals.

Målet en gemensam plan

Peter Widenrot är utbildad logistiker och samplanerare för teknikavdelningen sedan ett och ett halvt år. Han tycker att jobbet handlar mycket om att hitta en ömsesidig förståelse för att komma fram till en bra plan.

– Man får försöka sträcka sig mot alla. Det är intressant att hitta vad de behöver, och ibland kan det kräva en hel del tålamod och lirkande. Då känns det extra bra när man äntligen kommer i mål.

Det gemensamma planeringsverktyget Primavera är en viktig kugge för att samplaneringen ska fungera, men det blir inte för mycket tid framför skärmen. Eller som Peter uttrycker det:

– Det är inget stillasittande jobb i alla fall! Att gå från snickare, som jag var tidigare, till datorjobb trodde jag skulle bli en katastrof – men man springer lika mycket här!

– Inför och under revisionen är det extra hektiskt förstås men det är ju samtidigt ”pay-back-time”, när man får beviset på att planen fungerar och jobben flyter på, säger Görel.

Vakanta tjänster att söka

Snart lämnar Höganäsbaserade Görel tyvärr Ringhals för Uddcomb i Helsingborg. Men det öppnar samtidigt möjligheten för dig eller någon annan att söka jobbet. Totalt är tre tjänster vakanta just nu så passa på.

– Jag hoppas att vi möter många spännande sökanden vid intervjuerna i höst, säger Tomas Engman chef för planeringsgruppen på projektkontoret.

Lediga jobb

Så är det att jobba på Ringhals