Nyhet | 2008-07-30 | 09:00

Sommarjobb på Ringhals

Vattenfall ger varje år hundratals studerande möjlighet till sommarjobb. De som prioriteras är främst gymnasie- och högskoleelever. I år sökte totalt 1330 ungdomar och av dem har 66 anställts på Ringhals. En av dem är Markus Dahlgren.

Markus Dahlgren sommarjobbar på Ringhals

Nyligen utexaminerad från det teknikvetenskapliga programmet på Peder skrivares gymnasium i Varberg, provar nu Markus Dahlgren under åtta veckor sina vingar för andra gången som sommarpraktikant på Ringhals.

– Jag har ett omväxlande arbete där jag tillsammans med stationsteknikerna får gå ronder till reaktor och turbin - då åker den neonfärgade overallen på! - och renshus kombinerat med att sitta vid datorn i kontrollrummet.

Markus går ronder till reaktor och turbin

Förutom Markus själv, arbetar hela familjen Dahlgren på Ringhals. Att vara barn eller anhörig till anställda på Ringhals är bland annat något som Vattenfall tar hänsyn till vid urvalet av sommarjobbare. Markus jobbar skift och tycker det är bra för att man då får några dagars ledighet mellan varven. Men det kan vara svårt att hinna med att träffa vännerna.

Markus sommarjobbar på Ringhals

Markus kollar till ”gropen” i renshuset där all tång och maneter samlas. Han tycker att risken att skada sig på sitt arbete är ytterst liten eftersom Ringhals har så mycket säkerhetsföreskrifter. Efter sommaren vill Markus fortsätta att jobba, gärna på Ringhals.

– Jag tycker att Ringhals är en jättebra arbetsplats som tar väl hand om sina anställda och de jag jobbar med är snälla och kunniga. Tiden på Ringhals har gett mig mer ingående kunskap om hur ett kärnkraftverk fungerar och allt det som måste fungera upptill.

På frågan om han skulle kunna tänka sig att arbeta i kontrollrummet sedan svarar han:
– Ja, definitivt.

Text och foto: Marie Åkerfeldt

Om Markus Dahlgren

Namn: Markus Dahlgren
Ålder: 18 år
Kommer från: Varberg
Sommarjobbar som: Stationstekniker i kontrollrum 1
Äter på jobbet: Lunch i matsalen om det är öppet, annars fryspizza.