Nyhet | 2011-07-04 | 20:44

Sommarprogram lockar många turister till Forsmarks bruk

Det studsar, smäller och blixtrar och görs experiment av alla de slag. Turistsäsongen är i full gång i Forsmarks bruk och i Experimentverkstaden finns flera av de populära aktiviteterna.

Med sina 9 000 besökare är Forsmarks bruk ett av kommunens populäraste turistmål. Många aktiviteter finns att välja på och samtliga är kostnadsfria.

Tindra Holmqvist i Experimentverkstaden i Forsmarks bruk

På Tindra Holmqvist reser sig håret rakt upp när hon vågar sig in i Experimentverkstadens Van der Graafgenerator. Det smäller och blixtrar när hon lär sig om högspänning, lågström och statisk elektricitet.

Teodor Holmqvist experimenterar med en turbinångmaskin

Tindras lillebror Teodor provar den nya turbinångmaskin och Bo Norwald från Gävle testar hur mycket energi han och barnbarnen Ludvig Bernholtz och Alexander Sundin kan generera i skidmodulen.

Många glassar säljs på brukets café, medan en del besökare väljer att svalka sig i Bruksdammen.

Svalkande dopp i Bruksdammen

Svenskättade familjen Bergh från USA lämnade sommarstugan på Gräsö för att besöka Bruksmuseet.
– Vallonbrukens historia är intressant, säger Carol Bergh från Michigan i USA.

Carol och Erik Bergh från USA i Bruksmuseet

Forsmarks bruk erbjuder en mängd aktiviteter. De guidade bussturerna, bruksvandringarna och Experimentverkstaden tillhör några av dem. I år finns dessutom flera nya evenemang, som till exempel brödbak i den vedeldade stenugnen i brukets gamla bagarstuga.

Turistsäsongen har nu dragit i gång på allvar. 
– Det kommer fler och fler besökare hit för varje dag, högsäsongen har börjat, säger Christoffer Ågstrand från Forsmarks besöksverksamhet.

Läs mer om aktiviteterna genom att klicka på länkarna nedan.

Sommarprogram 2011 Forsmarks bruk

Nya aktiviteter 2011