Nyhet | 2011-06-01 | 09:10

Spanska influenser i norrländsk korv

Önskan om ett öppnare landskap och en tryggare framtid lockade Luis och Wim långt bort från sina hemstäder.

Lois och Wim har bådat flyttat till Norrland

Luis och Wim lockades av det öppna landskapet i Norrbotten. Foto: Maria Moustakakis

Luis, en 47 årig spanjor, vars familj arbetat med grönsaksodlingar och spanska charkprodukter sedan 1914 och som själv varit kökschef, kommer framöver att arbeta på företaget Jokkmokks korv.
– Jag kommer att introducera spanska smaker i korvarna framöver, skrattar Luis.

Luis flyttade till Jokkmokk med sin fru och dotter på 3 år och trivs otroligt bra.
– Allt är så tryggt här. I Spanien fanns det väldigt mycket arbetslöshet och knark. Här i Jokkmokk känner alla varandra och det är en trygg atmosfär. Min fru vill arbeta som hårfrisörska och är nu på praktik via arbetsförmedlingen så jag hoppas att det ordnar sig med jobb för henne också, säger Luis.

Luis kommer från en mindre by i norra Spanien och har alltid varit svag för vacker natur.
– Det är underbart med närheten till fjällen och jag har alltid gillat mindre städer. Vi har det mycket bättre här, även om det är lite väl mycket snö och kallt på vintern, säger Luis.

Wim, en ensamstående pappa, flyttade från Holland till Porjus som ligger några mil utanför Jokkmokk. Hans vuxna dotter valde att stanna kvar i Holland och hans son flyttade nyligen till Australien. Han har en gedigen erfarenhet inom webbdesign och journalistik och drömmer om att starta en skrivarstuga för författare.

– I Sverige finns bara ett liknande ställe dit författare kan åka för att slappna av, hitta inspiration och skriva. Tills jag lyckats starta en sådan verksamhet sysselsätter jag mig med uppdrag inom webbdesign, säger han.

Enklare liv

Både Wim och Luis menar att en anledning till varför de trivs så bra i Sverige är att alla har samma inställning.

– Folk kommer hit av samma anledning, ett enklare liv – för vad det är. Det spelar ingen roll varifrån du kommer. I Porjus bor 300-400 personer från 16-17 olika länder, säger Wim.

Utöver den vackra naturen och lugnet lockades Luis och Wim av en möjlighet till företagsamhet. Båda fick nys om Sverige och Jokkmokk via Internet och projektet Emigrate2jokkmokk där både Strukturum och Vattenfall Inlandskraft AB har stöttat med såväl företagsplaner som kontakter.

Bengt Eriksson

Bengt Eriksson är företagsutvecklare på Vattenfall Inlandskraft och har arbetat med projektet Emigrate2Jokkmokk. Foto: Bosse Johansson

– Det är viktigt att få stöd för att snabbt komma in i samhället och ett nytt arbete. I början var människor jag mötte lite blyga, gick på andra sidan vägen för att inte behöva prata engelska, men nu går det bättre när vi kan lite mer svenska, säger Wim och tittar leende på Luis. 

Tidigare artiklar:

Strukturum bidrar till livskraftiga företag i Jokkmokk 
Framgång för ekologisk hudvård från Jokkmokk 
Köldchock lockar britter till Jokkmokk
Framtida entreprenörer samlade i Jokkmokk 

Hemsida:
emigrate2jokkmokk.com (nytt fönster)