Nyhet | 2012-10-01 | 14:10

SSM åtalsanmäler företag vid Ringhals

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har beslutat att låta åtalspröva om Ringhals och några företag som arbetar på uppdrag av Ringhals, brutit mot kärntekniklagen. Företagen var inte anmälda till myndigheten när arbetet påbörjades, vilket är ett lagkrav.

Företagen - en målerifirma och en firma som arbetar med bland annat dränkbara pumpar - är underentreprenörer till Coor som har en rad uppdrag på Ringhals. En retroaktiv anmälan skickades in till SSM i augusti, men enligt lagen ska alla uppdragstagare som arbetar med kärnteknisk verksamhet vara anmälda innan arbetet inleds.
Coor som har anlitat de båda företagen är anmält enligt gällande regler. Anledningen till att de båda underleverantörerna inte anmälts är sannolikt att Ringhals inte uppfattat att de utförde arbeten av kärnteknisk art.

Det finns sedan tidigare en åtalsanmälan mot Ringhals för att företaget för sent kommit in med anmälan för 13 andra företag.
Ett arbete pågår vid Ringhals för att ändra riktlinjer och rutiner när man anlitar entreprenörer och underentreprenörer. Under tiden har administrativa spärrar införts så att misstagen inte ska kunna upprepas.
Ärendena hanteras av åklagarkammaren i Halmstad.

Läs mer
SSM:s webbplats: Åtalsanmälan mot bolag vid kärnkraftverket Ringhals