Nyhet | 2010-04-12 | 13:30

Stockholms stad och Vattenfall: elbilar på Stockholms gator år 2011

Idag presenterade Stockholms stad och Vattenfall sin gemensamma satsning för att sätta Sverige på elbilskartan. Flera biltillverkare visade även upp sina elbilar som kommer att introduceras på marknaden senast under första halvåret 2011.

Stockholms stad och Vattenfall: elbilar på Stockholms gator år 2011

– Elbilar är en mycket viktig pusselbit för att Stockholm ska kunna fortsätta att var en stark och dynamisk tillväxtregion samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan, säger Ulla Hamilton (M) miljö- och trafikborgarråd i Stockholm.

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Stockholm Stad kunna sammanföra leverantörerna av de första elbilarna med potentiella kunder. Detta är ett mycket viktigt steg för att sätta Sverige på elbilskartan, säger Göran Lundgren, ansvarig för elbilsprojektet hos Vattenfall.

Kraftsamling kring elbilar

Vattenfall och Stockholms Stad tar krafttag för att få elbilar till Sverige genom en gemensam elbilsupphandling för såväl företag som kommuner i Mälardalen. Ambitionen är att redan modellerna som lanseras 2011 och 2012 ska rulla på gatorna i Stockholm. För att sätta press på leverantörerna, men också erbjuda marknaden en stor mängd köpare och efterfrågade fordon, förbereds en samordnad upphandling. På seminariet idag den 12/4 presenterades de bilföretag som kan leverera en förflotta senast i juni 2011. De fordon som visades upp och som kommer att introduceras på marknaden senast under första halvåret 2011 är Volvo Electric C30, Nissan Cabstar 3,5, Fiat 500, Mitsubishi MiEV samt Think City.

Bakgrundsfakta

Vattenfall vill driva förändringen inom elektrifiering av transporter och har arbetat med elfordon sedan 1980-talet. Vattenfall anser att el har en stor och positiv roll att spela för transporter och att eldrivna fordon kommer att vara en del av ett långsiktigt hållbart samhälle. Vattenfall har åtagit sig att stödja införandet av eldrivna fordon genom ett antal olika aktiviteter.

Vattenfall deltar, bland mycket annat, i två demonstrationsprojekt:

  • I samarbete med BMW testas 50 MINI E-bilar i Berlin. Vattenfall förser elbilarna med laddningslösningar.
  • Vattenfall och Volvo tar tillsammans fram en plug-in-hybrid Volvo V70 PHEV som ska lanseras år 2012. Vattenfalls roll är bland annat att utveckla och testa el-infrastrukturen och olika laddningsalternativ.

Vattenfall deltar också i arbetet med att utveckla laddningslösningar för hem, transportföretag och för allmänna platser.

För vidare information, kontakta:

Helena Öman, pressekreterare för Ulla Hamilton (M), miljö- och trafikborgarråd i Stockholm, Mobil: 076-12 29 222
Erik Sundström, kommunikationsansvarig E-Mobility,
Mobil: 070-395 33 95

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com.