Nyhet | 2009-12-28 | 21:20

Störningar i elnätet kl. 20:30

1500 elnätskunder ännu strömlösa Dalsland, Bohuslän och Södra Värmland.

Arbetet med att klara av de omfattande störningarna i Vattenfalls elnät i Dalsland och närliggande kommuner har fortsatt med oförminskad styrka under måndagen. Kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, Munkedal, Säffle, Åmål, Uddevalla och Vänersborg kommuner har har varit hårdast drabbade av den blötsnö som på annandagsmorgonen bildade ett mer än halvmetern tjockt snötäcke över träd och elledningar.

Den svåra terrängen i området i kombination med djup snö där endast fotpatrullering eller bandvagn fungerar har försvårat reparationsarbetet. Under natten till måndag kom ytterligare 15-20 cm blötsnö som sedan frös och försvårade situationen, och antalet strömlösa kunder steg från 900 till över 5000.

Efter övergång till kallare väder under dagen har även problem med snö- och istyngda ledningar tillkommit.

Under måndagen har arbetsstyrkan och maskinresurserna förstärkts ytterligare och omfattat c:a 200 man, 20 bandvagnar, två helikoptrar och ett stort antal skogsmaskiner med förare.

Det går just nu inte att lämna besked om när samtliga kunder har fått strömmen tillbaka, men Vattenfall räknar med att siffran ska vara nere under 500 innan arbetet avslutas på måndagskvällen.

Aktuell störningsinformation får våra kunder på telefonnummer 020 - 82 58 58, via SMS-meddelande och på vår hemsida www.vattenfall.se/.


För vidare information kontakta Pressjouren:
08-7395 10 eller 0520-88742

Aktuella strömavbrott

Elvärme
Stäng av elelementen. Om alla har sina elelement på när elen kommer tillbaka kan hela elnätet bli överbelastat. Då kan elektriciteten försvinna igen.

Kylskåp
Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.

Frysskåp
Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör tillagas för omedelbar konsumtion (om möjlighet finns att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.

Vatten
Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.

Avbrott under pågående bakning
Bröd som inte är utbakat förvaras svalt. Detsamma gäller utbakat bröd utan fyllning. Knåda degen en gång till och låt den jäsa igen. Utbakat bröd förvaras så svalt som möjligt. Småkakor förvaras svalt.

Avbrott under maskindiskning
Stäng av maskinen och vattenkranen.

Avbrott under tvättning
Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av"nödöppningen", se bruksanvisningen.

Motorvärmare/övrig eldriven utrustning
Ha inte på motor- eller kupévärmare. Stäng av TV, video, musikanläggning
med mera, för att underlätta återinkoppling av elen.

Undvik hissar
Använd inte hiss på allmän plats eller i hyreshus vid risk för elavbrott.