Nyhet | 2011-05-31 | 09:45

Största revisionen inledd på Ringhals 4

Tidigt på tisdagsmorgonen den 31 maj togs Ringhals 4 ur drift för en av de mest omfattande revisionsavställningarna någonsin på Ringhals. Syftet är ännu högre säkerhet och säkrad framtida elproduktion.

Det största projektet under revisionen är bytet av de tre ånggeneratorerna, 21 meter långa värmeväxlare som finns i reaktorinneslutningen. Stora moderniseringar och utbyten av komponenter sker även i turbinanläggningen under den cirka tre månader långa avställningen.

Cirka 1700 inhyrda entreprenörer från 80 olika företag kommer att arbeta under revisionen. För att kunna erbjuda övernattningsmöjligheter för de ovanligt många kärnkraftsarbetarna har Ringhals hyrt in ett flytande hotell, Bibby Bergen, som nu ligger vid kajen i Videbergshamn.

− Jag är mycket nöjd med driftsäsongen som vi har bakom oss, säger blockchef Göran Molin. Produktionen har varit hög och stabil. Sedan förra revisionen har Ringhals 4 producerat cirka 6,9 TWh med en tillgänglighet på 98 procent. Det är det bästa resultatet hittills. Nu gör vi en kraftinsats för ytterligare många års säker och stabil elproduktion.

Aktuellt läge för övriga reaktorer på Ringhals: R1 och R3 är i full drift. R2 är avställd för revision och saneringsarbete pågår efter en brand, planerad återstart den 31 augusti.

För vidare information kontakta:
Gösta Larsen, Ringhals kommunikationschef
Tel: 0340-667591 / 0706-403128

Läs mer
Kraftinsats på Ringhals 4 i sommar