Nyhet | 2011-06-17 | 14:55

Teknik, energi och media lockar högstadietjejer till Uppsala

Den 13-15 juni, genomfördes för sjätte året i rad, Tjejveckan i Uppsala. Högstadietjejer från hela Uppland kom till Uppsala för tre späckade dagar på temat teknik, energi och media. Deltagarna fick bland annat lära sig extrahera sitt eget DNA samt att under en dag producera ett TV-program på ämnet energi.

Solcellscykel

I Tekniska muséets Energiutställning prövade tjejerna att cykla fram elektricitet.

Tjejveckan syftar till att nå unga tjejer innan gymnasievalet och visa på roliga och meningsfulla tillämpningar av naturvetenskap och teknik på Ångströmlaboratoriet, Vattenfall och i TV-studion på Tekniska museet. 
– Dessa tjejer stiger upp tidigt på sommarlovet för att göra experiment och titta på energilösningar. Det är jätteroligt att ta emot dem och nytt för i år är att tjejerna fått pröva på att tillverka egna solceller, så kallade Grätzelceller, som det forskas på här på Ångströmlaboratoriet, säger Sara Woldegiorgis, projektledare vid Teknat Samverkan, Uppsala universitet.

DNA-labb

På Biotopia fick tjejerna bland annat ta fram och titta på sitt eget DNA.

– Vi vill uppmuntra unga tjejers intresse för teknik och naturvetenskap. På sikt är målet att få in fler kvinnliga ingenjörer i vår verksamhet. Idag är en femtedel av våra medarbetare kvinnor, där de flesta arbetar inom administration och inte i tekniska yrken, säger Jenny Larsson, chef Marknad- & Distribution Värme. Det har varit oerhört inspirerande att prata energifrågor tillsammans med ett gäng mycket positiva och nyfikna tjejer, tillägger Jenny Larsson.

Tjejerna hade ett fullspäckat schema i dagarna tre där de provade på att tillverka egna solceller av hallon och blåbär. De fick bygga en koldioxidsnål stad i lego med förnybar energi och besöka Vattenfall och se var värmen kommer ifrån. Den sista dagen gjorde de sitt eget TV-program i studion på Tekniska museet i Stockholm, på temat energi.

Solcellslabb

På Ångströmlaboratoriet fick tjejerna tillverka egna Grätzelsolceller av blåbär och hallon. Solcellerna kunde sedan kopplas i hop och driva en miniräknare.

Tjejveckan är ett samarrangemang mellan Teknat Samverkan vid Uppsala universitet och Vattenfall.

Kontaktpersoner:

Sara Woldegiorgis, projektledare Teknat Samverkan, Uppsala universitet
Tel: 018- 471 62 11, 070-167 93 21
Jenny Larsson, chef Marknad- & Distribution Värme
Tel: 070 622 19 27