Nyhet | 2007-06-28 | 15:00

Teknik för tjejer

Sommarkurs i teknik och design lockade många tjejer till Forsmark.

Teknikintresserade tjejer undersöker brandbilen.

Naturkunskapsintresserade tjejer från Östhammars kommun fick under två veckor chansen att delta i en sommarkurs i teknik och design. Under veckorna fick de bland annat besöka Forsmarks informationscentrum, göra studiebesök på ett av blocken och lösa praktiska problem och laborationer i experimentverkstaden.

- Vi har fått jättebra respons och antalet intresserade ökar, säger projektledare Christina ”Ninnie” Jansson. I år hade vi 70 sökande till 48 platser. Vi behöver få fler tjejer som väljer att gå de tekniska utbildningarna och det här är ett sätt att rekrytera dem till gymnasieskolorna, förklarar Ninnie.

Östhammars kommun tog initiativet till sommarkursen som nu funnits i 5 år. Projektet är ett samarrangemang mellan Forsmarks Kraftgrupp, Sandvik, Östhammars kommun, Svenskt Näringsliv och Uppsala universitet. Målet är att locka tjejer i årskurs 6 till 8 att söka till de naturvetenskapliga och tekniska linjerna på kommunens gymnasier. Elever från Forsmark skola fungerar som handledare för tjejerna. Forsmarkseleverna som normalt sommarjobbar som guider i experimentverkstaden har haft Teknik för tjejer som extra projekt. De har själva gjort laborationsuppgifter och experiment som tjejerna skall lösa.

De flesta tjejer som vi träffade i experimentverkstaden tyckte att det var roligt att försöka lösa praktiska problem med de naturkunskaper de fått i grundskolan.

Lovisa Gunnarsson, 14 år från Österbybruk var med även i fjol.
- I år var det min pappa som anmälde mig. Han tycker att kursen är bra och att jag skall börja gilla teknik. Nu gillar jag det mer än förut, säger Lovisa.

Elin Hammarsten, 13 år också hon från Österbybruk fick frågan hur det kom sig att hon hoppade på kursen, ”det lät roligt när jag läste lappen med information om Teknik för tjejer, som kom till vår skola”.

Den som blir nyfiken och sugen på att själv testa sina natur- och teknikkunskaper kan bege sig till det gamla Slaggstenshuset i Forsmarks bruk. Resten av sommaren kommer nämligen Forsmarkseleverna Simon, Desirée, Michelle, Joakim och Josefine att bistå både stora och små teknikintresserade besökare i experimenterandet.

Under stationsbesöket fick tjejerna prova avsökningsutrustningen