Nyhet | 2012-11-06 | 15:30

Teknik lockade tjejerna till Ringhals

Vad kan få fjortonåriga tjejer att vilja spendera tre dagar av höstlovet på Ringhals? Jo, svaret är kursen ”Tjejer och teknik”.

Glada tjejer på kurs

48 förväntansfulla tjejer samlades på måndagsförmiddagen för att under tre dagar få lära sig mer om teknik och för att få en uppfattning om hur det är att jobba på Ringhals. Kursen varvade teori med spännande övningar, experiment, tävlingar och mycket skratt. Tjejerna fick testa fem teknikområden: el-, instrument- och mekaniskt underhåll samt kemi, strålskydd och bränslebyte.

Tjejer och teknik

På onsdagseftermiddagen avslutades hela kursen med att Chalmersdoktorn Rikard Jonsson höll en underhållande föreläsning om Einsteins relativitetsteori.

Föreläsning om relativitetsteorin

Filippa Gomersson assisterar Rikard Jonssson när han berättar om Einsteins relativitetsteori.

– Jag ville vara med på ”Tjejer och teknik” för att det verkade kul. Jag hörde om det i skolan och det har varit roligare än vad jag trodde det skulle vara, säger Frida Arvidsson.

I år var det nionde året i rad som den populära kursen anordnas för tjejer i årskurs åtta i Varbergs kommun. Och liksom tidigare år var det fler sökande än antal platser. Syftet med kursen är uppmuntra tjejerna att välja tekniska utbildningar, och som i förlängningen kan leda till en anställning på Ringhals.

Kemist för en dag

Den mest populära stationen verkar ha varit kemi. Här fick tjejerna bland annat testa att göra badbomber och kindereggsbomber. Med hjälp av bakpulver och vatten, som skakas, kan man få en lite plastgbehållare att explodera.

– Det var kul men svårt att göra kindereggsbomberna. Man behöver vara snabb och det var svårt att få på locket, säger Wilma Persson Gullqvist och Felicia Claesson.

Även instrumentunderhåll var en uppskattade station. Här fick tjejerna göra varsitt blinkande hjärta på ett litet kretskort. Koncentrationen i rummet var hög. Här gällde det att sätta motstånd och lysdioder på rätt plats och löda fast dem med lagom mycket lödtenn.

– Det var svårt och pilligt, men roligt, säger Cecilia Nilsson.

Elektronik-stationen

Handledare Ellinor Karlsson visar hur man gör det blinkande hjärtat.

På stationen för strålskydd och bränsle fick tjejerna bland annat lära sig mer om strålning. De fick prova på att mäta strålning, gå över en modell av en skogräns och ha på sig skyddskläder, likadana som de har som arbetar på kontrollerat område.

Stationen för strålskydd

Iklädda skyddsoveraller får tjejerna instruktioner av handledare Johan Pettersson om hur ansiktsmasken används.

Efter att ha fått lite mer kunskap om el var uppgiften att på el-stationen att göra en egen förlängningssladd. Även här gällde det att koncentrera sig eftersom det är lätt hänt att klippa av koppartrådarna för mycket och då får man börja om från början igen och skala av plast. När tjejerna är klara testas sladdarna på olika sätt. Alla klarar sluttestet att få en glödlampa att lysa.

Tillverkning av förlängningssladdar

Sofie Herdell Bengtsson får hjälp av handledare Roland Karlsson med förlängningssladden.

– På stationen för mekaniskt underhåll fick vi se på när en handledare svarvande ljuslyktor åt oss och så gick vi på en rundtur i turbinbyggnaden och i renshuset. Det var coolt att se när han svarvade, berättar Michaela Weiss.

På studiebesök i turbinhallen

– Det har varit roligt att vara handledare, tjejerna är supermysiga. Jag tycker det kul att visa vad vi gör och att vara med att eventuellt väcka ett intresse, säger Erika Turesson som var handledare på kemistationen.

Hela gänget!

Hela gänget!

Läs mer
Om Tjejer och teknik