Nyhet | 2012-06-07 | 09:00

Teknik- och energifrågor lockar högstadietjejer till Uppsala

Nu är det dags för Tjejveckan igen. Nästa vecka, 13-15 juni, kommer högstadietjejer, åk 7 och 8, från hela Uppland till Uppsala för tre späckade dagar med energi-, teknik- och miljötema.

Vattenfall och Teknat Samverkan vid Uppsala Universitet bjuder in länets unga tjejer i syfte att nå dem innan gymnasievalet och det är sjunde året i rad som denna uppskattade vecka arrangeras.

- Vi vill stimulera kvinnliga elevers intresse för teknik, miljö och naturvetenskap och visa på roliga och meningsfulla tillämpningar av naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att få in fler kvinnliga ingenjörer i vår verksamhet säger Adrian Berg von Linde, chef Vattenfall Värme Uppsala.

Idag är en femtedel av Vattenfalls medarbetare kvinnor och de flesta arbetar inom administration och inte i tekniska yrken.

Onsdagen den 13 juni får deltagarna tillverka solceller av hallon och blåbär, med hjälp av experimentlådor framtagna av forskare på Ångströmlaboratoriet, där de också får bygga sin egen miljövänliga stad i lego.

På torsdagen besöker de Vattenfalls anläggning i Boländerna på förmiddagen, där de får se hur stadens värme produceras och på eftermiddagen görs ett besök på Biotopia. Sista dagen, på fredagen, åker tjejerna till Tekniska museet i Stockholm, där de får göra en tv-produktion över sina dagar i tjejveckan.

- Dessa tjugofem tjejer från hela länet och till och med ända från Norrtälje, väljer bort andra aktiviteter för att göra experiment och titta på energilösningar. Det är fantastiskt kul, säger Sara Woldegiorgis, projektledare vid Teknat Samverkan, Uppsala universitet.