Nyhet | 2011-06-22 | 12:08

Teknikintresserade tjejer i Forsmark

Teknik för tjejer studerar innehållet i sina väskor på röntgenapparatens skärm vid inpasseringen till Forsmark 3

En grupp teknikintresserade flickor från kursen Teknik för tjejer besökte Forsmarks kärnkraftverk under tisdagen.
– Jag deltar i kursen eftersom jag tycker att det är ett bra sätt att få förkunskaper tills jag börjar på högstadiet i höst, säger Isabel Jansson från Vallonskolan i Gimo.

Efter en föreläsning om energislag, kärnkraft och strålning besökte flickorna inpasseringskontrollen vid Forsmark 3 i går. Där fick de en inblick i hur säkerhetsarbetet på ett kärnkraftverk fungerar och prova på att passera igenom den bombsniffer och de metalldetektorer som rutinmässigt används vid inpasseringskontrollerna till Forsmark 1, 2 och 3.

– Det var intressant att se att man använder sig av en bombsniffer vid säkerhetskontrollerna på kärnkraftverket, säger Kamilla Westlund, pedagog och ledare från Natur och Teknikskolan i Östhammar som arrangerar kursen.

Teknik för tjejer vänder sig till flickor i årskurs 6–9 i Östhammars kommun som är intresserade av natur- och teknikämnen.

Personal från Forsmarks bevakningsstyrka informerar Teknik för tjejer om säkerheten på Forsmark

I samarbete med bland annat Forsmarks Kraftgrupp gavs de sista dagarna av kursen på Forsmark, Forsmarks skola och i Forsmarks bruk.

För många var det första gången de besökte Forsmarks kärnkraftverk, men Victoria Remnel från Vallonskolan var här för andra året i rad.
– Jag tyckte att kursen var så roligt förra året, så jag ville vara med i år igen, säger Victoria Remnel.

Natur och Teknikskolan i Östhammar 
Teknik för tjejer på Forsmark
Praktik, feriearbete och kurser