Nyhet | 2009-11-04 | 10:45

Tekniskt pyssel på höstlovet

Ett blinkande hjärta, en förlängningssladd och några väldoftande badbomber fick följa med hem när 50 tjejer avslutade en tredagars teknikkurs på Ringhals i förra veckan.

Alla tekniktjejerna samlade

Årets tekniktjejer samlade med några av handledarna.

Under kursen fick tjejerna från årskurs åtta lära mer om Ringhals genom att besöka olika arbetsplatser och träffa några av de anställda. Med hjälp av experiment och laborationer fick tjejerna testa på olika teknikområden, som t ex kemi, drift och strålningsfysik.

Tjejerna tillverkade var sin förlängningssladd

Egentillverkad sladd. Martin Holmberg och Elin Svensson från elavdelningen hjälper tjejerna att knåpa ihop en förlängningssladd.

El fanns såklart med på ett hörn. Hos elavdelningen fick de lära om elsäkerhet och själva tillverka en egen förlängningssladd. I den stora verkstaden fick tjejerna se avancerad svarvutrustning och testa på att göra egen el genom att köra ångmaskin. Under en rundtur inne i en av turbinhallarna kunde de se hur el produceras med hjälp av kärnkraft.

Elproduktion i liten skala genom att köra ångmaskin

Ånga blir el. I mekverkstaden visar Josefin Nilsson hur el tillverkas i en ångmaskin.

På kemiavdelningen fick deltagarna kolla DNA på en kiwifrukt, göra prover på olika typer av vatten samt tillverka väldoftande badbomber. En bit därifrån, i instrumentverkstaden, lyste flitens lampa när tjejerna tillverkade var sitt blinkande hjärta.

Tjejerna fick också lägga kärnkraftspussel, fylla en låtsasreaktortank med bränsle och gå på radioaktiv skattjakt iförda skyddskläder.

Diskussion om hur en reaktor egentliogen fungerar

Hur fungerar en tryckvattenreaktor? Daniel Nilsson, stationstekniker på Ringhals 2, visar med hjälp av ett processpussel.

De tre dagarna avslutades med en spännande och rolig show av Richard Jonsson som föreläste om Einsteins relativitetsteori. Där fick tjejerna lära sig vad som kom först, hönan eller ägget. Svaret är att de kommer samtidigt om man släpper dem från samma höjd!

Fakta om Tjejer och teknik

I år var intresset rekordstort för Ringhals tredagarskurs ”Tjejer och teknik” på höstlovet. Närmare 80 tjejer från årskurs åtta sökte till kursen och 50 av dem hade möjlighet att lära mer om teknik.

Syftet med kursen är att väcka intresset för teknik och uppmuntra tjejerna att välja tekniska utbildningar och att i framtiden söka tekniska tjänster på Ringhals.

Varje år anordnar Ringhals också en återträff för fjolårets tekniktjejer. Då får de information om vilka studiemöjligheter som finns för den som är intresserad av teknik inför det stundande gymnasievalet.

Rundvandring på Ringhals

Rundvandring på Ringhals med Amanda Karlsson och Carl Olaisson från mekavdelningen.

Mer information

Ringhals studentaktiviteter
Mer om Tjejer och teknik
Ladda ner bilder från Tjejer och teknik 2009