Nyhet | 2013-01-28 | 10:44

Tio byar delar på vindpengar

Etableringen och driften av Vattenfalls största landbaserade vindkraftpark Stor-Rotliden i norra Sverige har skapat arbetstillfällen och stimulerat det lokala näringslivet. Nu delar Vattenfall även ut 699 000 kronor till tio byar i närheten för utveckling av området.

Om detta rapporteras i bland annat Västerbottens Folkblad. De tio byarna som får dela på pengarna ligger i Åsele och Lycksele kommuner.

Vid en ceremoni i byastugan i Baksjöliden tog byrepresentanter emot en check av Eva Vitell, Head of Project Development Onshore Sweden, på 699 000 kronor. När Vattenfall köpte vindprojektet Stor-Rotliden 2009 ingick ett åtagande att betala ut ett årligt stöd till utveckling av närområdet. Utbetalningen på 699 000 kronor motsvarar stödet från att de första verken kopplades in på nätet hösten 2010 fram till och med 2012. Ulf Andersson, kommunikatör, förklarar:

– I fortsättningen kommer stödet att delas ut varje år. Anledningen till att vi betalar för drygt två år nu är att vi har fört diskussioner med byarna. De har bildat en ekonomisk förening för att hantera pengarna och vi har satt upp kriterier för hur stödet kan användas.

Betydande stöd

Byarna kan använda pengarna exempelvis till åtgärder för att motverka avfolkning i området till att effektivisera energianvändningen i exempelvis byastugor och även till kultur och fritid.

– Stödet beräknas på Stor-Rotlidens årliga produktionsintäkter inklusive elcertifikat, säger Ulf Andersson.

Sven-Axel Nilsson är ordförande i Rotliden utveckling ekonomisk förening. Han förklarar att det bor sammanlagt 100 personer i byarna.

– Stödet som vi nu får betyder jättemycket. Vi bor långt ute i busken och får inte mycket stöd av kommunerna. Nu går det att söka pengar från föreningen. Vi i Flakaträsk ansöker till exempel om pengar till en betesputs för att hålla markerna fina.

Nio fast anställda

Stor-Rotliden började byggas 2009 och består av 40 vindkraftverk som årligen producerar närmare 240 GWh. I dag arbetar nio fast anställda från närområdet med drift och underhåll. Vattenfall hyr en industrilokal i Fredrika i 20 år vilket ger ett ekonomiskt tillskott till Åsele kommun som består av cirka 3 000 invånare.

Fakta

De tio byar som delar på stödet: Baksjöberg, Baksjöliden, Flakaträsk, Granträsk, Lögda, Lövås, Nordanås, Norrfors, Orrberg och Vargträsk.