Nyhet | 2009-06-02 | 13:13

Tips för att minska din elförbrukning i köket

I köket finns det många maskiner och apparater som drar el. Hur mycket el det går åt beror dels på hur vi använder maskinerna, dels på hur energisnåla de är.  Kyl och frys, matlagning och diskmaskin står för ungefär 35 procent av hushållselen i en villa och 40 procent av hushållselen i en lägenhet. 

Kyl och frys

Nya kylar och frysar drar betydligt mindre än äldre modeller. Titta på energimärkningen när du köper nytt, så får du reda på hur mycket el vitvaran drar under ett år. Årligt energibehov Temperaturen i kylskåpet bör ligga på +5 grader och i frysen –18 grader. Det tjänar både maten och miljön på. Varje extra köldgrad ökar energiförbrukningen med ungefär fem procent.

Matlagning

Drygt tio procent av vår hushållsel går till matlagning. Genom att byta ut den gamla spisen, eller använda den smartare, kan du minska energiåtgången. Det finns tre typer av spishällar: traditionell gjutjärnshäll, glaskeramikhäll och induktionshäll. Jämfört med en gjutjärnshäll drar glaskeramikhällen 20 procent och induktionshällen 40 procent mindre el.

Diskmaskin

Diskmaskinen står för knappt tio procent av hushållselen. Den förbrukar mindre el och vatten än om du handdiskar, speciellt om du sköljer under rinnande vatten. Du sparar nästan en krona per disk genom att byta ut en tio år gammal maskin mot en modern.

Tips

  • Kolla energimärkningen när du köper nya vitvaror.
  • Se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt.
  • Frosta av och dammsug slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år.
  • Koka med lock och välj kastrull efter plattans storlek.
  • Använd mikrovågsugn vid tillagning av mindre mängder mat.
  • Kör inte köksfläkten i onödan eftersom den drar ut varmluft.