Nyhet | 2010-11-11 | 11:20

Tjejer och teknik – en uppskattad höstlovssatsning

Under höstlovsveckan var det dags för årets åttondeklassare att besöka Ringhals för att delta i kursen ”Tjejer och Teknik” som hålls för sjunde året i rad.

Det var 45 fnittriga och nyfikna tjejer som anlände till receptionen den 1 november. De flesta av tjejerna kände bara folk från sin egen skola, men efter att ha blivit indelade i nya grupper flöt allting på bra och under den sista dagen hade de lärt känna nya kompisar och det var en väldigt skön stämning i gänget.

Teknik i dagarna tre
I tre dagar under höstlovet fick tjejerna vara med och bland annat prova på att löda blinkande hjärtan, mäta PH-värdet på olika livsmedel, göra en förlängningssladd att ta med sig hem och samtidigt få en uppfattning om vad man egentligen arbetar med på ett kärnkraftverk.

Många var nöjda och gav mycket positiva kommentarer om stationerna och de praktiska övningarna. Det tråkigaste verkar ha varit att åka hem efter avslutad dag på Ringhals. ”Dagarna gick för fort. Det hade varit ännu roligare med ett läger så att man slapp åka hem emellan.”

Sista dagen avslutades med många skratt till Richard Jonssons show om Einsteins relativitetsteori. Efter en taco-buffé åkte tjejerna hem mätta och glada med diplom i högsta hugg.

Uppmuntran att läsa vidare
Syftet med teknikkursen är att uppmuntra tjejer att välja tekniska utbildningar och i förlängningen locka kvinnor att söka tekniska tjänster på Ringhals.

 

I kemilabbet

Efter att ha fått på sig snygga skyddsglasögon delas tjejerna upp i två grupper, några gör badbomber medan de andra mäter PH-värden på livsmedel och sedan tvärtom efter en liten fika, såklart.
Emelie, Frida, Malin och Linnéa jämför sin hypotes med resultatet av vilka PH-värden de fick – citronen var surast.

I renshuset
Sedan tjejerna mekat med ventiler i verkstaden får de en rundvisning i en av turbinhallarna. Inne i renshuset var lukten inte så omtyckt av tjejerna. Det blir inte bättre av att mektekniker Sebastian Danvik öppnar locket till en stor sil. Usch vad äckligt!

Station bränslebyte

På station bränslebyte får tjejerna veta hur man byter bränslepatroner. De får öva på att köra en simulator av maskinen man använder vid bränslebyte. Här får man inte vara blyg, Melissa vågar prova att köra med spakarna trots att de är omvända – när hon styr bakåt rör den sig framåt. Det är svårt till en början, men till slut får hon kläm på det och lyckas köra runt suddgummin utan att de ramlar.
 I instrumentverkstaden

Många tyckte att instrumentverkstaden var den roligaste stationen, men här hörs inga skratt utan det råder full koncentration när tjejerna löder hjärtan. Det var tydligen lite svårt i början, innan man kom igång och lödkolven var lite läskig men annars var det roligt.

Stationen el

På elstationen får man göra en förlängningssladd helt själv, som man sen får ta med sig hem. Det är lite pillrigt och knepigt, Sara och Alice diskuterar om sladden verkligen ska spännas så hårt. Då kanske den mosas?

Läs mer
Om satsningen Tjejer och teknik