Nyhet | 2008-07-25 | 08:00

Transformers på riktigt

Den är blänkande grön och väger cirka 50 ton. Nu står en splitter ny transformator utanför Ringhals 3 redo att installeras under årets revision.

I dagarna är det dags för den nya lokaltransformatorn att ta plats och ersätta reserven som installerades efter transformatorbranden för drygt 2,5 år sedan.

Tranformator lyfts bort

Den gamla transformatorn lyfts bort och kommer att förvaras på Ringhals som reservenhet.

Transformatorns huvudsakliga uppgift är att förse de interna ställverken på Ringhals 3 med el för eget bruk. Totalt förbrukar anläggningen nästan 50 MW per år, vilket motsvarar 2000 normalstora villors energianvändning per år *. Den nya transformatorn levereras av ABB, och tillverkningen har skett i Vaasa Finland.

Förberedelse inför ny transformator

Det pågår en del andra förberedelser innan den nya transformatorn kan installeras. Innanför de tjocka väggarna jobbar provningsingenjörer med att testa de kablar som fick skarvas efter branden. Ingenjörerna använder sig av en testmetod där de skickar in och laddar ur spänning i kablarna för att se om det finns svagheter - allt för att se till att Ringhals har en säker och stabil elproduktion.

* 130 kvadratmeter stor villa med en energiförbrukning på 25 000 kWh/år.

Text och foto: Jasmine Ydestrand