Nyhet | 2008-10-13 | 10:20

Två år med Vattenfall Science Center på Laxön

Vattenfall Science Center på Laxön är en uppskattad besöksanläggning inte minst bland barn och ungdomar. Under en projekttid på två år drivs verksamheten i Vattenfalls regi och därefter tas beslut om en eventuell fortsättning.

- Förhoppningen är förstås att Science Center ska kunna drivas vidare under permanenta former, säger Gun Drage besöksansvarig för Vattenfall på Laxön. När man summerar de två åren tycker jag vi kan vara mycket nöjda med vad vi uppnått.

Vattenkraftverk i miniatyr.

Besök ger mersmak

Huvudmålet har nåtts: att bygga förtroende för Vattenfall som energiföretag och bidra till att skapa intresse för teknik och miljö. Besöksmålen har överträffats både i år och föregående år. 2007 var målet att locka 5000 besökare - det kom 7194. Måltal för år 2008 var 7000 besökare, det kom 8960.

- Många skolor som besökte oss i fjol kom tillbaka i år, berättar Gun Drage. Det tyder på att vi lyckats väcka intresse för teknik hos dessa lärare och elever. Flera lärarnätverk har kommit tillbaka för ett andra besök och vill gärna se en fortsättning. De har även bokat in sina klasser för senare besök.

Besökarna kommer inte enbart från skolans värld. Under de två åren har Science Center besökts av kommunalråd för hela Uppland och Gästrikland, rotary samt lokala och regionala företagare. Även interna Vattenfallenheter har förlagt besök på Laxön.

En besöksenkät visar att besökarna är nöjda och positivt överraskade av det pedagogiska upplägget.

Även i media har Vattenfalls satsning på Science Center uppmärksammats. Vid ett flertal tillfällen har man fått positiv uppmärksamhet, både i tidningar och radio.

Goda utvecklingsmöjligheter

- Genom ett examensarbete av Martin Löfstrand har vi utvecklat idéer om hur Science Center-konceptet kan utvecklas ännu mer för att nå framförallt unga människor, säger Gun Drage. Vi hoppas att arbetet ska kunna vara till nytta för all visningsverksamhet i Vattenfall. Ett konkret resultat av examensarbetet är att utställningen kompletterats med ett experiment kopplat till Vattenfalls verksamhet. Så nu kan man prova på att köra ett vattenkraftverk i miniatyr hos oss på Laxön, vilket har varit den enskilt mest uppskattade stationen i år.

Välkommen på besök

Science Center har öppet 1 maj - 31 oktober med undantag för midsommarafton.
Entré: Barn 15 kr, vuxna 30 kr. Skolklasser och barn under 4 år gratis.

Våra öppettider är vardagar 9-15 och helger 10-17

För mer information kontakta Gun Drage, telefon 026-83715 eller 070-6827856.

www.laxon.se (nytt fönster)

Karta och vägbeskrivning till Laxön (nytt fönster)

Flygvy över Laxön