Nyhet | 2011-02-03 | 15:04

Tyska ingenjörer gör praktik på Forsmark

Två traineer från Vattenfall i Tyskland är på besök i Forsmark. Christian Masur och Thomas Währing är båda ingenjörer som har valt att göra delar av sin praktik på kärnkraftverket.

Christian Masur och Thomas Währing

Christian Masur är med i ett nationellt praktikprogram i Vattenfall Europé. Han jobbar med ett projekt omfattande förändring av nödkraftförsörjningen på kärnkraftverket NPP Brunsbüttel.

– Jag valde att komma till Sverige framför allt för att få erfarenhet av hur driften och skiftarbetet fungerar här. Jag vill också jämföra arbetsprocessen mellan Brunsbüttel och Forsmark, säger Christian Masur.

Thomas Währing arbetar på kärnkraftverket Krümmel i Geesthacht. Där ingår han bland annat i ett stort projekt som handlar om organisatoriska frågor för att starta om anläggningen, som för tillfället inte är i drift. Han blev rekommenderad att åka till Forsmark, eftersom han ville få erfarenhet från ett kärnkraftverk i ett annat land.

– Det är intressant att se ett kraftverk i ett annat land och i synnerhet Sverige, eftersom jag arbetar för ett svenskt företag, säger Thomas Währing.

Båda två praktiserar i var sitt skiftlag i kontrollrummet på Forsmark 2 respektive Forsmark 3. Praktikperioden sträcker sig över 12 veckor.

– Arbetsuppgifterna är ungefär som i Tyskland, men den tekniska utrustningen skiljer sig åt något. Här på Forsmark har ni också fler kvinnor som arbetar i tekniska yrken inne på kraftverket, säger Christian Masur.

Text och foto: Mari Stensson