Nyhet | 2009-05-15 | 16:00

Unga snillen i kemi, fysik och matte belönades med Ringhalspriset

För tredje året i rad delades Ringhalspriset ut till framstående gymnasieelever på Peder Skrivares skola i Varberg.

I år är det sex pristagare som delar på de nio priserna. Några elever har alltså varit framgångsrika i mer än ett ämne, och flera av årets pristagare har även tidigare år belönats för sina kunskaper. Prissumman är på 1000 kronor. Vinnarna har utsetts genom en nationell tävling och presterat bäst av skolans alla deltagande elever.

Framgångsrik tradition

Under årens lopp har Peder Skrivares skola haft många duktiga elever i tekniska och naturvetenskapliga ämnen.

– Vi är stolta att kunna fortsätta den traditionen, säger Jan Lidholm, lärare i bland annat matematik och fysik på Peder Skrivares skola. Det här priset kan ge extra energi till våra elever att bli framgångsrika i sina studier.

Framtida jobb inom energibranschen

– Energibranschen har ett stort behov av att rekrytera välutbildade ungdomar, säger Ringhals personalchef Pia Kilbo som var årets prisutdelare. Från Ringhals sida hoppas vi förstås att många av dem som idag pluggar tekniska och naturvetenskapliga ämnen på Peder Skrivares skola väljer att studera vidare för att i framtiden söka jobb på Vattenfall och Ringhals. 2008 anställdes 155 nya medarbetare på Ringhals och vi arbetar med att föryngra vår personalstyrka för framtiden.

Prisutdelningen föregicks av en intervju med Joel Ljungberg, forward i Warberg IC och tillika ringhalsare som själv har studerat naturvetenskaplig linje. Joel intervjuades av Ringhals sponsorsamordnare Helén McNamee.

Årets Ringhalspristagare

Fysik 1. Erik Bengtsson 1. Linus Källgård 3. Leon Wang Matematik 1. Leon Wang 1. Erik Gustafsson 3. Isak Lyckberg Kemi 1. Linus Källgård 2. Erik Bengtsson 3. Jill Bengtsson

Stolta prisvinnare

Årets pristagare var stolta över utmärkelsen.

– Jätteroligt, tycker Erik Bengtsson, klass 07NVB. Förra året, när Linus Källgård fick pris redan i tvåan, såg jag det som en utmaning och tänkte att det ska jag göra nästa år.

Chanserna att vi ser dem på Ringhals i framtiden är stor, tror de, även om framtidsplanerna inte är helt utstakade.

– Jag ska läsa franska i Frankrike till hösten, berättar Linus Källgård, klass 06NVA. Sen vet jag inte riktigt vad som händer.

– Jag vill jobba ett år innan jag pluggar, säger Erik Gustafsson, klass 06TEC. Sen blir det antagligen Chalmers. Vad gäller tävlingen som ledde till priset vill de absolut uppmana andra elever att prova.

– Absolut värt ett försök, menar Erik Bengtsson. Det var inte så svårt som jag väntade mig!