Nyhet | 2010-10-20 | 08:50

Ungdomsverksamhet i fokus på Fryshusets turné

– Pengar kan man ha och mista, men upplevelser bär man med sig.
”Forum för Eldsjälar” på Fryshuset i Stockholm har just börjat. Publiken i den fullsatta lokalen lyssnar andäktigt på Mats Gustavsson (längst till vänster på bilden) från Mecka Cykel som står på scenen och berättar om hur hans eget intresse för att meka med cyklar smittade av sig på ungdomarna i Linköping.

Det startade hemma på hans egen tomt.
– På eftermiddagarna började det dyka upp ungdomar som ville vara med och meka, de kom varje dag efter skolan, säger Mats Gustavsson. Mecka cykel fick ta emot Vattenfalls energispridarpris på 30.000 kronor när turnén Fryshusandan besökte Linköping. För pengarna kunde Mats ordna med en ny lokal för verksamheten och anställa personal.
– Efter prismottagandet blev Mecka Cykels verksamhet känd för kommunen och flera skolor började köpa in möjligheten för elever som inte orkar vara hela dagar i skolan att komma till Mats och meka istället, säger Monica Bruhn, Vattenfalls projektledare för Fryshusandan.

– Jag kommer särskilt ihåg två killar som dök upp och inte riktigt vågade vara med oss andra. Jag gav dem två cyklar att fixa i ordning och erbjöd veckopeng som belöning. Killarna fixade sina cyklar på nolltid och ville såklart ha pengarna, men jag gav mig inte utan ville att alla ungdomar skulle fixa sina cyklar. På så sätt fick jag pojkarna att hjälpa till och därmed komma in i gruppen, säger Mats Gustavsson. Pengarna som Mecka Cykel får in används till roliga saker, allt från att gå på bio, till att åka gokart.

– Vi har fått kontakt med en byggfirma och kommer att bygga en friggebod tillsammans med ungdomarna. Om någon sedan vill gå byggprogrammet ska firman hjälpa till med lärlingsplatser, säger Mats Gustavsson.

Fryshuset och Vattenfall på turné

Under tre höstdagar anordnar Fryshuset ett 30-tal föreläsningar och seminarier för alla som på något sätt kommer i kontakt med ungdomar. Fryshusets vd Johan Oljeqvist invigde konferensen om unga, framtid, kraft och förändring genom att säga:
– Frågor som rör unga är ofta problematiserade, men vi som jobbar med ungdomar vet att det främst är inspirerande.

Mecka Cykel är bara en av många verksamheter och projekt på Fryshuset som Vattenfall är med och sponsrar.
– Vattenfall är otroligt engagerade och vi kompletterar varandra bra. Vattenfall har lärt oss att bli mer professionella i vårt arbete och vi har lärt dem att det ger mycket för ett företag att engagera sig i barn och ungdomar, säger Beatrice Clarke, projektledare för Fryshusandan.

Hallelujah-moment

11-åriga Elin (till vänster) inledde med låten Hallelujah när Helges aktivitetshus från Gävle berättade om sin verksamhet. Lisa 12 år (till höger) avslutade med ett sångnummer som fick alla att dansa och sjunga med.

En annan uppskattad pristagare på forumets första dag var Johan Jämtberg som startade Helges aktivitetshus i Gävle. För att gestalta deras verksamhet släppte han fram 11-åriga Elin som inledde med låten Hallelujah. Johan Jämtberg berättade sedan att musiken betytt allt för honom under uppväxten och att han aldrig hade någonstans att vara när han var ung och ville få utlopp för sin kreativitet.
– Vi har 16 platser på Helges, ett forum för dem som ville sjunga modern musik och i början var kön till platserna kort. Idag har den växt otroligt och vi har cirka 200 unga som köar, säger Johan Jämtberg.

Kriteriet för att komma in beror inte på hur duktig man är på att sjunga, utan enbart på hur länge man stått i kö.
– Vi fokuserar på att sjunga och ha kul. Varje individ har en unik röst och det finns en låt för alla. Det viktiga är att man ska känna att man utvecklas, att man går framåt oberoende på vilken nivå man är. Då växer man, sade Johan Jämtberg. 

Det är trångt i utställningshallen där olika organisationer och föreningar presenterar sina aktiviteter. Även Vattenfall har en monter på plats med information om samarbetet med Fryshuset.

Fakta Fryshusandan

Fryshusandan – en turné för våra ungdomar
Efter ett par års turné ute i landet kommer Fryshusandan till stockholmsregionen. Fryshusandan är en turné arrangerad av Fryshuset och Vattenfall där kommuner, föreningar och andra organisationer bjuds in till två dagar med workshops, seminarier och föreläsningar under temat ”ungdomar”. På varje ort delas Vattenfalls energispridarpris ut. Priset på 30 000 kronor går till en person eller verksamhet som gör viktiga insatser för barn och ungdomar på orten.

Läs mer om Fryshusandan (extern länk)