Nyhet | 2013-04-22 | 09:00

Välbesökt Öppet hus i helgen

Söndagen 21 april var det öppet hus på Ringhals. Många attraktioner stod på schemat, bland annat föredragshållare, tågturer, trekamp och besök i tvåans simulator. Och massor av besökare kom till Ringhals Infocenter denna soliga söndag.

Många av besökarna kom med barn och ibland dem var det många ringhalsare som passade på att visa sin arbetsplats för familjen på ett lekfullt sätt. För den mer vuxna publiken fanns exempelvis flera intressanta föredrag om Ringhals, energitips, nyttan med el, strålning, slutförvar och ny kärnkraft.

Många besökare

Kön till tågturerna ringlade lång och folket vällde in redan vid 11-tiden då dörrarna till Infocenter slogs upp.

Många ville åka eltåg

Tåget var en uppskattad attraktion för många.

Korv med bröd till besökarna

Under de fyra timmar som Öppet hus pågick serverades närmare 1000 korvar och kakor till besökarna.

Kontrollumssimulatorn

Besöket i simulatorn, en exakt kopia av kontrollrummet på Ringhals 2, var populärt. Här visar Sten Andersson från KSU hur ett kärnkraftverk körs.

Tekniklek

Barnattraktionen tekniklek med Komtek från Halmstad var välbesökt. Ulf Andersson, Komtek, berättade om deras metod att ge vaga instruktioner för att ge utrymme till barnen att lära sig själva.

En mygga byggd hos Tekniklek

Slutprodukten i teknikleken blev en mygga, som skulle byggas först och pyntas sen.

Smarta tips från energirådgivare

Martin Normark (i blått), energiexpert från Vattenfall, höll föredrag om energitips. Bland annat talade han om att vanorna styrde energiförbrukningen och att en av myterna om energi är att en tv drar energi i stand by-läge. En modern nyinköpt tv, som står i stand by-läge förbrukar under ett år el för ungefär 5 kronor.Här ger han energirådgivning till Martina Björckén med familj. Bakom Martin ser vi även Malin Thorsson från Svensk Energi som under dagen höll föredrag om nyttan med el.

Elbil förevisades

Elbilen Volvo V60 plug in hybrid förevisades av Sven Adler. Han hade många besök av intresserade som bland annat undrade över ekonomin med elbil.– De tycker det är ett intressant koncept men att kostnaden för bilen, 550 000 kr, är hög, säger Sven.

Fika i solskenet

Jonas Bjurinder och Ulle Bjurklint med barnen Lona och Valentin hade precis anlänt. De tog en korv medan de funderade på hur de skulle tillbringa dagen. Ulle tyckte det var intressant att få veta mer om hur Jonas arbetsplats ser ut. Tyvärr kom de inte med tåget den här gången, men kommer gärna tillbaka till sommaren och åker.

Kompisar som fikar

Alvin Bergman och Carl Martinsson har hunnit med allt, under sin dag på Ringhals. Bäst var tåget, tyckte de. När det gällde säckhoppningen var de dock lite oense om orsaken till Alvins vinst.

Fikapaus

Thomas Karlsson och Ylva Hagman är nöjda med besöket på Ringhals. För Ylvas del var det första gången hon var här.
– Vi har varit på en bra energiföreläsning, och väldigt bra guidning i kontrollrumssimulatorn och ser nu med förväntan fram emot tågturen, säger hon.

Säcklöpning

En av femkampens grenar var säckhoppning – här gällde det att komma först!

Kast med boll i femkampen

En annan femkampsgren var kast med boll i hink.

I utställningen

 I utställningen finns det alltid mycket spännande att göra. Här byggs det kärnkraftverk för framtiden.

 

Missade du Öppet hus? Det finns chans att besöka Infocenter även andra dagar, men då utan Öppet hus-aktiviteter. Vi har öppet alla helgfria vardagar kl 9-15. Välkommen!

Mer om vår besöksverksamhet
Besök Ringhals