Nyhet | 2009-05-18 | 11:00

Var med när Vattenfall släpper ut 7000 öringar i ån

Nu på lördag, den 23 maj, anordnas Laxens dag i Nyköping med massor av aktiviteter för hela familjen. Vattenfall kommer att släppa ut 7000 havsöringar i Nyköpingsån vid två tillfällen under dagen.

Var med när tusentals öringar rutchar ner i sin nya miljö, Nyköpingsån. Det är ett skådespel att se de glittrande fiskarna landa och acklimatisera sig innan de simmar iväg. Varje år släpper Vattenfall ut fisk för att förnya fiskbeståndet i enlighet med gällande vattendom. Förra året släpptes 6000 öringar ut i Nyköpingsån och 3000 ålar utmed kusten. Nu är det dags igen.

Laxens dag är ett samarbete mellan Vattenfall Värme, Nyköping kommun, Sportfiskarna och Centrumföreningen. Det blir en heldag som inte bara bjuder på fiskutsläpp i ån, utan även tipspromenad, prova-på-aktiviteter och underhållning.

– Utsättningen av fisk bidrar långsiktigt till att hålla en levande stam av öring i Nyköpingsån. Det ligger väl i linje med Vattenfalls miljöarbete, säger Per Ljung, anläggningschef på Vattenfall Värme i Nyköping.

– Vi arbetar aktivt med klimatfrågan på olika plan. I Nyköping eldar vi med förnybara bränslen till 99 procent och har mycket låga koldioxidutsläpp. Dessutom producerar vi el samtidigt som värme vilket är ett effektivt sätt att använda bränslet, säger Jörgen Espeling, chef för Heat Sweden.

För vidare information, kontakta:
Jörgen Espeling, chef Vattenfall Heat Sweden, 070-694 57 18