Nyhet | 2010-09-23 | 17:00

Världens största vindkraftpark till havs är invigd

Idag, torsdag, invigde Vattenfall världens största havsbaserade vindkraftpark, Thanet Offshore Wind Farm (TOW) utanför Englands sydostkust. Vindkraftparken har 100 turbiner och kommer att producera elektricitet motsvarande 200.000 engelska hushålls årsförbrukning. Om detta rapporteras i bland annat Göteborgs-Posten.
För Vattenfall, ett av Europas ledande energiföretag, är vindkraften en viktig del i energimixen. Mellan 2009 och 2011 kommer Vattenfall att dubbla sin elproduktion från vindkraft och bygga nio vindkraftparker i sex länder för att leverera elektricitet motsvarande 800.000 hushålls årsförbrukning.
Thanet är världens hittills största vindkraftpark och en betydande investering i förnyelsebar energiproduktion. Den el som kommer att utvinnas från vindarna i Engelska kanalen innebär en kraftig ökning av förnybar energi i Storbritannien och ett betydande tillskott till Vattenfalls arbete för att minska koldioxidutsläpp från företagets elproduktion. Invigning till havs Invigningen ägde rum till havs med Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth och Storbritanniens miljö- och klimatminister Chris Huhne bland deltagarna och med de 100 vindkraftturbinerna som mäktig bakgrund. – Med Thanet Offshore Wind Farm har Vattenfall tagit ett avgörande steg mot en fördubbling av sin vindkraftproduktion till 2011 och vi fortsätter att gå i täten i utvecklandet av havsbaserad vindkraft. Vindkraft kommer att vara en hörnsten för både lönsamhet och hållbarhet för Vattenfall i framtiden, säger Øystein Løseth, Vattenfalls koncernchef. Han framhåller också att detta projekt inte hade varit genomförbart utan den engelska regeringens stöd och intresse för förnyelsebar energi. Imponerande teknisk prestation Miljö- och klimatminister Chris Huhne konstaterade att Thanet Offshore Wind Farm med sina 300 megawatt innebär att Storbritannien nu genererar 5.000 megawatt från vindbaserad energi. Han berömde Vattenfalls imponerande tekniska prestation och prisade företagets engagemang i brittisk vindkraft. – Jag är glad över att vi har nått en punkt där 5 GW av vår energi kommer från landbaserad och havsbaserad vindkraft. Det är tillräckligt för att försörja alla Skottlands hushåll med el. Att uppföra dessa massiva anläggningar till havs är en enorm teknisk prestation, och jag vill rikta ett stort tack till alla de som har varit involverade i detta fantastiska arbete, sade Chris Huhne. – Vi har en unik position och kan bli världsledande inom denna teknik. Vi är ett örike och jag tror starkt på att vi ska utnyttja våra vind-, våg- och tidvattenresurser till max. Jag vet att det fortfarande finns mer att göra för att få fram de stora investeringar vi vill se i elproduktion med låga koldioxidutsläpp i Storbritannien, och vi i regeringen är helt inställda på att bidra med det vi kan. Byggandet av Thanet vindkraftpark har tagit drygt två år och parken beräknas vara i drift i minst 25 år. Med 300 MW är den världens största. Varje turbin är upp till 115 meter hög. Vindkraftparken täcker en yta på 35 kvadratkilometer vilket motsvarar över 4.000 fotbollsplaner.