Nyhet | 2010-04-14 | 09:00

Vårtjut från kraftvärmeverket

Idag onsdag, 14 april, stänger vi kraftvärmeverket för säsongen. Nu när det börjar bli varmare räcker det med produktionen vid avfallsförbränningen. I och med nedstängningen kommer det att låta och synas ånga från verket.

Vattenfalls kraftvärmeverk i Uppsala körs på vintern när det är kallt och det finns ett större behov av värme. Nu har våren kommit och vi stänger ner denna panna.

I samband med nedstängningen öppnas systemen och ofarlig vanlig vattenånga kommer att blåsas ut från verket via säkerhetsventiler. Ångan ger upphov till ett tjutande ljud och vi vill förvarna om att detta ljud kommer och förklara vad det beror på. Ångan som släpps kommer även att synas från långt håll som ett ångmoln.

Vårtjutet kommer att hålla på ett par minuter för att sedan avta. Det kommer att komma någon gång mellan 15 och 18 under onsdagen, beroende på hur på hur testerna som ska göras vid stoppet utfaller. Vi ber om ursäkt för ljudet och hoppas att det inte ska orsaka för mycket störning.

Under den gångna vintern har kraftvärmeverket producerat 580 miljoner kWh fjärrvärme och 280 miljoner kWh el. Det motsvarar en årsförbrukning av värme och varmvatten till 29 000 villor samt en årsförbrukning av hushållsel till 56 000 hushåll.

För vidare information, kontakta:
Adrian Berg von Linde, chef Vattenfall Heat i Uppsala, telefon
070-2467149
Therése Sandström, medieansvarig Vattenfall Heat Nordic, telefon 070-28 21 670