Nyhet | 2011-08-17 | 08:15

Vattendag full av aktiviteter

En kul aktivitetsdag för hela familjen utlovades när Ringhals och Varberg-Falkenberg Sim bjöd in till Vattendagen på simstadion i Varberg den 14 augusti. Och så blev det verkligen.

Besökare

Morgonens mörka moln på himlen skingrades och solen sken över simmande, plaskande, gympande varbergsbor och turister som passade på att ta del av alla aktiviteter som erbjöds, eller bara njöt av en härlig sensommardag i vattnets tecken.

Många besökte Vattendagen

I år var det tredje gången i ordningen som Vattendagen arrangerades, och frågan är om detta inte var den mest välbesökta hittills. Folk strömmade till under hela dagen, lockade av bland annat fri entré, gratis glass och kul aktiviteter.

Jörgen Warborn invigningstalade

Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn invigningstalade och framhöll vattnets betydelse för oss människor och för Varberg som turistort.

Vattengympa

Därefter var steget inte långt till nästa programpunkt – att anta Marknad Varbergs Utmaning för att uppmärksamma att Varberg firar 200 år som kurort. Bassängen fylldes av vattengympare i alla åldrar som motionerade till medryckande musik ledda av instruktörer från Varberg-Falkenberg Sim.

Många deltog i Utmaningen

Målet att få ihop 200 vattengympare nåddes inte riktigt, kanske delvis på grund av det inledningsvis lite kyliga vädret. Men vad gjorde det när de som var där hade så kul.

Livräddningsuppvisning

Att man ska ha respekt för vatten och aldrig glömma säkerhetstänkandet påminde Livräddningssällskapet om vid sin uppvisning. I Ringhals-tältet kunde man lära sig mer om livräddningens grunder och prova hjärt-lungräddning på en docka.

Crawlskola

För vuxna som ville förbättra sin simning fanns crawl-skola, där Christina Hörbäck lärde ut simtekniken.

”Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 m i en följd, varav 50 m ryggsim”, enligt Svenska Simförbundets definition.
Ringhals bjöd alla som testade sin simkunnighet med godkänt resultat på simmärket Vattenprovet. Omkring 50 personer tog tillfället i akt under dagen.

Baddaren

Även nybörjare i bassängen hade chans att ta ett simmärke – Baddaren.

Ludvig Kullberg

– Det jobbigaste var att simma rakt fram under vattnet, sa Ludvig Kullberg, 6 år, stolt efter att ha klarat alla momenten för Baddaren.

Vattenlek

Det fanns även vattenlek för de minsta, vilket också var mycket populärt.

Pristagare

Priser lottades ut bland deltagarna i de olika vattenaktiviteterna.

Vattenpolo

Vattenpolofinalen blev målrik och vanns av lag Chippendales från Varberg-Falkenberg Sim som besegrade ett lag från handbollsklubben i Varberg.

Pristagare

I det vinnande laget spelade Robin Sandgren, Pontus Palmkvist, Jacob Sundén och Gustav Andersson.

Prisutdelning för luftmadrassracet

I semifinalen slogs laget från Järfälla Vattenpoloklubb ut, men de långväga gästerna blev inte lottlösa då de istället tog hem förstapriset – varsin flytväst – i luftmadrass-lagkappen.

Luftmadrass-lagkapp

Simsätten för att ta sig fram i vattnet och få luftmadrassen med sig var många…

Kö till SUP

Alla som ville var välkomna ner i bassängen för att prova på SUP, Stand Up Paddleboard – den allt mer populära brädan för vattensportare.

– Brädan är stabil och mjuk att stå på, berättade instruktören Ben från Fahlénsurf. Det är en sport som passar alla, man behöver inte ha surfat tidigare för att klara att ta sig fram på vattnet. Här har varit fullt med folk hela dagen som vill prova på – jättekul.

Frågetävling

Vattendagen erbjöd även aktiviteter för den som inte ville riskera att blöta ner sig. I Ringhals-tältet passade många på att delta i frågetävlingen där det gällde att svara rätt på frågor om energi, miljö och kärnkraft.
Vinnarna redovisas här på webben så snart de är utsedda.

Många fina bidrag lämnades in i teckningstävlingen, där det gällde för alla barn att rita sitt favoritdjur som lever i vattnet. Vinnare blev Wilma Trygg, Astrid Hörbäck, Sara Vinsmo, Albin Andersson och Elsa Eliasson.

Vinnare i teckningstävlingen
Regnbågsfisk av Wilma Trygg, 6 år.

Grattis till alla vinnare! Priserna kommer på posten. 

Trolleri

En ny programpunkt för i år var trolleriföreställningar för alla barn. Magikerna Jodihns uppträdde vid tre tillfällen i Ringhals-tältet.

Magikerna Jodihns

Den unga publiken fick hjälpa till med trollkonsterna.

Gott med glass
Alla besökare bjöds på SIA-glass som svalkade gott när man ville ta en paus mellan aktiviteterna.

Precis som tidigare år var några av de föreningar som Ringhals sponsrar med och visar upp sin verksamhet med prova-på-aktiviteter, exempelvis Falkenbergs Roddklubb, Varbergs Bordtennisklubb, Varbergs Basket och Varbergs GIF Friidrott.

Varbergs Sportdansklubb

Varbergs Sportdansklubb visade olika former av bugg.

Varbergs Bågskytteförening

Små och stora fick prova på bågskytte via Varbergs Bågskytteförening.

Ballonger

Glada människor, vattenaktiviteter i alla former – helt enkelt en lyckad Vattendag på simstadion i Varberg.