Nyhet | 2010-10-15 | 13:58

Vattenfall delade ut 25 000 lågenergilampor

Vattenfalls erbjudandet om gratis lågenergilampor till kunder i Avestaområdet blev en succé och fram till nu har 25 000 delats ut. I juli havererade Outokumpus utrustning i Avesta vilket orsakade störningar i elnätet och de boende i området fick flimmerproblem.

Den 29 juli havererade den finska industrikoncernen Outokumpus utrustning som ska skydda mot så kallat flicker (flimmer) i elnätet när företaget kör sin ljusbågsugn. Haveriet som visade sig vara svårt att reparera har orsakat störningar i elnätet under produktionen.

Vattenfall bestämde i början av augusti att minimera problemen för sina kunder genom att dela ut gratis lågenergilampor. Dessa är mindre känsliga för störningar i elnätet jämfört med vanliga glödlampor och 25 000 lågenergilampor delades ut på stadsbiblioteket i Avesta fram till i början av oktober.

– Det har varit mycket uppskattat bland kunderna, säger Christer Liljeqvist, projektledare stationsunderhåll på Vattenfalls affärsenhet Services i Avesta.

Problemet med flimrande glödlampor har varit störst på landsbygden utanför Avesta, enligt Christer Liljeqvist. Den senaste uppskattningen från Outokumpu är att den havererade utrustningen ska vara reparerad i mitten av oktober.

Flicker uppstår när spänningen i elnätet fladdrar upp och ner och flimret i Avestatrakten har som mest pågått i 20 minuter upp till 20 gånger per dygn.