Nyhet | 2008-11-26 | 13:01

Vattenfall Europe och BMW testar elbilar i Berlin

Vattenfall Europe och BMW har offentliggjort planer på att inom kort inleda testkörning med 50 Mini E-bilar i stadstrafiken i Berlin och att tillhandahålla laddställen för allmänt bruk. Vattenfall har också sedan tidigare i Sverige ett samarbete med Volvo för att utveckla nästa generations hybridfordon.

  • Miljövänlig bilkörning
  • Laddställen med tillgång för alla
  • Pilotförsök med femtio elektriska Mini E-bilar inleds i vår i Berlin
  • Certifierad ”grön” el används

Det nya tyska projektet presenterades den 25 november i Berlin av Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel, Vattenfall Europes chef Tuomo Hatakka och BMW:s koncernchef Norbert Reithofer.

I projektet kommer 50 Mini E-bilar att köras i Berlin. Mini E-bilarnas kraftiga elektriska motor på 150 kW/204 hästkrafter möjliggör acceleration upp till 152 km/tim. Moderna litiumjonbatterier används för att magasinera elen. En batteriladdning räcker för en sträcka på upp till 250 km. BMW räknar med att på detta sätt vinna ytterligare insikter om elbilar, särskilt beträffande genomförbarhet och användarvänlighet. Erfarenheterna kommer att ligga till grund för företagets slutsatser beträffande framtida produktion av elfordon.

Laddningsbara elbilar ger vid körningen inga utsläpp av koldioxid till atmosfären. För att även den bakomliggande elproduktionen ska vara utsläppsfri, bidrar Vattenfall med certifierad ”grön” el via offentliga laddstationer eller via elledningarna hemma hos förarna. Laddstationerna ska vara så utformade att även andra tillverkares elbilar kan laddas upp där och att även andra elleverantörers kunder kan använda denna infrastruktur.

Det gemensamma projektet inleds våren 2009. Avsikten är att lansera utsläppsfri bilkörning i den tyska huvudstaden och börja utveckla den infrastruktur som krävs. Detta är det första projektet i sitt slag i Berlin, och det stöds av förbundsrepublikens departement för miljö, naturskydd och kärnsäkerhet.

Vattenfall samarbetar också med Volvo Personvagnar om utveckling av laddhybrider som kan köras med både el och bensin.

För vidare information, kontakta:
Erik von Hofsten, Presschef Norden, telefon 08-739 54 84

Mer information

Plug-in hybrider