Nyhet | 2013-05-27 | 09:00

Vattenfall söker partners till Aberdeen Offshore Farm

Vattenfalls utvecklingscentrum för vindkraft utanför den skotska kusten har fått stora rubriker på grund av den amerikanske miljardären Donald Trumps kraftiga motstånd. Efter klartecken för projektet från skotska myndigheter söker Vattenfall nu efter partners. –Det gör att våra pengar räcker längre. Samarbeten gör det möjligt för oss att investera i ny vindkraft, säger Peter Wesslau, Vattenfalls landschef i Storbritannien och chef för Partnering & Joint Venture Coordination. Vattenfall har investerat mer än två miljarder pund i Storbritannien sedan 2008. Efter fem vindkraftparker på land och till havs är företaget ledande inom utveckling och drift av vindkraft. Vattenfall vill bygga och driva anläggningar – inte nödvändigtvis äga dem – och samarbetar långsiktigt med partners i större havsbaserade vindkraftprojekt. [caption id="attachment_20027" align="alignright" width="263"]Aberdeen bay Aberdeen bay[/caption]  Nyheten om Vattenfalls beslut att leta nya investerare till utvecklingscentret spreds snabbt i de skotska medierna nyligen. Centrets finansiärer kommenterade nyheten och menade att åtgärden var ett steg i positiv riktning och att avsikten hela tiden varit att attrahera nya samarbetspartners. Donald Trump, å andra sidan, säger att han tänker fortsätta att motarbeta projektet eftersom han anser att det havsbaserade forskningscentret förstör utsikten från den golfbana han har planerat att bygga. Lägre produktionskostnader Även om Vattenfall tänker reducera sitt innehav överger företaget inte projektet, som huvudsakligen är avsett för att vindkraftsutvecklare ska kunna testa och utvärdera nya avancerade konstruktioner för havsbaserad vindkraft. Det ska bestå av elva vindkraftverk med en installerad kapacitet på upp till 100 MW. Peter Wesslau förklarar: – Det här handlar om ett projekt som kommer att gynna hela branschen för havsbaserad vindkraft eftersom det hjälper till att sänka produktionskostnaderna och innebär säkra industriella fördelar för Storbritannien. Vi anser därför att det förtjänar ett mer omfattande stöd som vi försäkrar oss om genom att bilda en strategisk branschallians. Vattenfall, som äger 75 procent av företaget bakom Aberdeen-satsningen, söker nu nya partners som kan hjälpa till med investeringen på över 230 miljoner GBP. Fakta EOWDC (European Offshore Wind Deployment Centre) utanför skotska Aberdeen är en gemensam satsning mellan Vattenfall och Aberdeen Renewable Energy Group samt utvecklingskonsortiet Technip. Några exempel på Vattenfalls joint venture-verksamhet inom vindkraft
  • East Anglia i Storbritannien, med en kapacitet på upp till 7 200 MW (motsvarande fem miljoner hushåll) med partnern Scottish Power Renewables.
  • DanTysk, 288 MW (400 000 hushåll) som håller på att uppföras i Nordsjön tillsammans med partnern Stadwerke München.
  • Egmond aan Zee/Noordzee Wind i Nederländerna, 108 MW (100 000 hushåll), ett samarbete mellan Nuon och Shell.
  • Alfa Ventus, 60 MW (50 000 hushåll), är Tysklands första havsbaserade vindkraft och ett samarbete mellan EWE , Vattenfall and Eon.