Nyhet | 2009-02-26 | 14:25

Vattenfall vindkraft imponerar på premiärminister Gordon Brown

Vattenfall vindkraft har skrivit kontrakt med en av de stora leverantörerna till vindkraftparken Ormonde Offshore Wind Farm ute i Irländska sjön vid Englands västkust.

Vattenfall vindkraft imponerar på premiärminister Gordon Brown

I samband med kontraktsskrivandet fredagen den 20 februari fick Vattenfall Vindkrafts VD Anders Dahl möjlighet att träffa premiärminister Gordon Brown på besök hos leverantören – Bruntisland Fabrication Ltd som ska stå för design och leverans av fundamenten.

Gordon Brown fick en visning av platsen och var mycket intresserad av affären med Vattenfall. Gordon Brown beskrev Vattenfall som en av Europas största energiproducenter och han menade att Bruntisland Fabrication Ltd tack vare affären med Vattenfall nu snabbt är på väg att bli en stark europeisk aktör inom vindkraftsbranschen.

Ormonde är ett av projekten inom Eclipse-portföljen som fullt utbyggd motsvarar 150 MW. Sedan förvärvet och integrationen av Eclipse har förhandlingar skett med leverantörer och beräknas alla vara klara inom kort. Nyckelleverantörer är förutom Burntisland Fabrications Ltd även REpower Systems AG som ska leverera de 30 5MW-turbinerna.

Ormonde Offshore Wind Farm beräknas vara fullt utbyggd i slutet av 2011. Den totala investeringssumman uppgår till 460 million pund motsvarande drygt 5.8 miljarder kronor.