Nyhet | 2011-06-30 | 10:27

Vattenfalls elbilar rullar snart i Visby

Om bara ett par år kommer mer än 6.000 elbilar att rulla i Sverige. En av de mest omtalade modellerna är Volvo V60 Plug-in Hybrid som utvecklats i samarbete med Vattenfall. Under politikerveckan i Almedalen kommer bilen att finnas på plats. [caption id="attachment_12146" align="alignleft" width="240" caption="Volvo V60 PHEV kommer finnas på plats i Almedalen..."]Volvo V60 PHEV kommer finnas på plats i Almedalen...[/caption] Det verkligt unika med Volvo V60 Plug-in Hybrid är att den kan drivas på tre olika sätt, antingen enbart på el i ett vanligt jordat 230 volts eluttag, som laddhybrid där dieselmotorn driver generator eller enbart på diesel. Det är en teknik som ingen annan tillverkare kan erbjuda i nuläget.
Volvo V60 Plug-in Hybrid belönades också för bästa tekniska design i klassen produktionsfärdiga fordon på Challenge Bibendum- mässan i Berlin i maj.
– Motorjournalisterna var imponerade över hur vår bil kombinerar goda köregenskaper och tyst drift med utmärkt bränsleeffektivitet – 1,9 liter per 10 mil, säger Ulrich Frieser, chef för Vattenfalls elbilsprogram. [caption id="attachment_12149" align="alignleft" width="300" caption="...liksom ett antal Volvo C30 Electric."]...liksom ett antal Volvo C30 Electric.[/caption] Två modeller i Almedalen Bilen lanseras först nästa år, men redan under Almedalsveckan på Gotland har besökarna möjlighet att stifta närmare bekantskap med den. Förutom Volvo V60 Plug-in Hybrid presenteras även Volvo C30 Electric. Bilarna kommer att finnas vid hamnen i Visby och vid Vattenfalls Energihus på Specksrum 5. I Stockholm har Vattenfall – som erbjuder förnybar el och laddlösningar för privat- och företagskunder - ett samarbete med Stockholms stad för att underlätta för företag och organisationer att skaffa elbilar. Målet är att 6.000 elfordon ska rulla på de svenska vägarna 2013. Över 300 företag och organisationer har anslutit sig till upphandlingen. Två seminarier om elbilar Onsdagen den 6 juli anordnas två seminarier om elbilar i Vattenfalls Energihus:
  • På morgonen klockan 8.30 är rubriken Att leva med elbil. Deltagare är bland annat en av medlemmarna i familjen Lindell som levt med Volvos C30 Electric under sin tid i Vattenfalls One tonne life-hus.
  • På eftermiddagen, klockan 17.30 är rubriken Myter och sanningar om elbilar, med bland andra Vattenfalls elbilsexpert Johan Tollin och chefredaktören för Teknikens Värld, Daniel Frodin. Obeservera att till eftermiddagsseminariet med efterföljande mingel krävs föranmälan via http://vattenfall.evitbe.com/energihuset
Fakta - El är ett fördelaktigt drivmedel: tysta, inga lokala utsläpp, i Sverige är det liten klimatpåverkan och driftskostnaderna är låga (ca 3 kr/mil). - Genom att gå över från bensindrivna till eldrivna bilar kan vi minska Sveriges totala utsläpp av koldioxid med cirka 20 procent.