Nyhet | 2010-12-02 | 14:18

Vattenfalls nya biomassaverk värmer Gustavsberg

Vattenfall har idag invigt ett nytt värmeverk i Gustavsberg söder om Stockholm. Här kommer värme att produceras av träflis samt biogas från Kovikstippen - helt utan fossila koldioxidutsläpp.

Spadtaget för det nya värmeverket i Ekobacken utanför Gustavsberg togs i februari och nu lagom till vintern står verket klart.

- Detta är en miljöinvestering i Gustavsberg. Vi kommer att elda med träflis samt biogas som kommer från Kovikstippen – bara förnybara bränslen. Verket kommer att ha en effektiv koldioxidneutral produktion, vilket gynnar våra kunder, säger Jörgen Engström, projektsponsor Vattenfall Värme Drefviken.

Vid invigningen talade Lars-Erik Alversjö, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun, och tillsammans med Jörgen Engström klippte han bandet.

Investeringen ligger på cirka 85 miljoner. Verket kommer att ha en flispanna med en effekt på 7 MW med rökgaskondensering på 1,5 MW samt en biogaspanna på 2 MW. Den årliga produktionen av värme kommer att uppgå till 45 GWh.

Merparten av värmen i Gustavsberg kommer att produceras vid det nya verket i Ekobacken. Tidigare har värmen producerats i fem mindre anläggningar runtom i Gustavsberg. Med det nya verket samlas produktionen till ett ställe, vilket innebär effektivare hantering. De tidigare pannorna kommer delvis att finnas kvar som reservpannor.

 

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com.