Nyhet | 2008-08-14 | 11:03

Vattenpåsläpp återupptas idag

Vattenpåsläppet i fallområdet i Trollhättan återupptas från och med torsdag 14 augusti.

Efter ett antal incidenter med personer som olovligt uppehöll sig i torrfåran beslutade Vattenfall att tillfälligt avbryta det dagliga vattenpåsläppet. Faran för att människor inte skulle uppmärksamma att vattnet plötsligt släppts på och svepas med av vattenmassorna bedömdes som stor.

– "Vatten i fallen” är ett sommarevenemang som Vattenfall har arrangerat tillsammans med Trollhättans stad i snart 30 år. Det är beklagligt att vi tvingades avbryta det men vi tummar aldrig på säkerheten., säger Christer Ljunggren, anläggningschef på Vattenfall AB Vattenkraft.

Det är främst frågan om ytterligare bevakning av fallområdet innan vattenpåsläppet som diskuterats och idag har Vattenfall och Trollhättans stad kommit fram till en lösning som medför att vattenpåsläppet kan återupptas omedelbart.

– Vi är mycket nöjda med att vi lyckats nå fram till en lösning. Sedan får vi tillsammans med Vattenfall titta på hur vi kan förändra bevakningen till nästa sommar, säger Christer Olsson, kulturchef, Trollhättans stad.

Säkerheten stärks nu med extra personal före och under det dagliga vattenpåsläppet.

Som en del i ett omfattande säkerhetsarbete har Vattenfall tagit fram nya varningsskyltar som kommer att ersätta skyltarna som idag sitter i anslutning till fallområdet. En broschyr om säkerheten kring våra kraftverk har också tagits fram och distribuerats rikstäckande. Broschyren kommer också att delas ut vid kommunens olika turistbyråer.

För vidare information, kontakta:

Christer Ljunggren, anläggningschef, Vattenfall AB Vattenkraft 0920-773 35

Christer Olsson, kulturchef, Trollhättans stad 0520-49 78 75

Mer information

Ladda ner broschyren "Säkerhet vid våra kraftverk". På sidan
6-7 är alla varningsskyltar presenterade med förklarande texter.
Säkerheten vid våra kraftverk