Nyhet | 2008-04-18 | 10:36

Vindel på kundens önskemål

En insändare i Expressen den 15/4 undrar hur det praktiskt fungerar när man väljer Vindel från Vattenfall. Detta är en ny produkt på marknaden som kan behöva en förklaring.

Den el som kommer ur vägguttaget hemma hos kunden är densamma för alla våra kunder, oavsett vilket val man gör. Det finns med andra ord inga speciella ledningar för t ex Vindel. Det vi garanterar är att kundens val av ett visst produktionsslag (t ex vind) registreras hos produktionskällan (t ex en vindkraftpark) och att vi inte registrerar fler kunder hos den specifika produktionskällan än vad som kan produceras.

Vi har tagit fram denna valmöjlighet på direkt efterfrågan av våra kunder.

Många föredrar ett visst produktionsslag och genom sitt val ger de en tydlig signal till oss och andra beslutsfattare.

Vår Vindel har ett tillägg på 1,9 öre/kWh som en följd av en kraftigt ökad efterfrågan från privatkunderna samtidigt som utbudet (mängden producerad Vindel) är relativt litet. När det gäller leveranssäkerheten är den lika oavsett vilket val av produktionsslag du gör. Om du som kund väljer Vindel behöver du alltså inte vara orolig för att lamporna slocknar om det inte blåser ute.

Jag hoppas att detta ger lite mer klarhet hur det fungerar i praktiken och varför vi vill ge våra kunder denna valmöjlighet.

Per Thorin, privatmarknadschef Vattenfall