Nyhet | 2010-08-06 | 08:05

Vindkraftparken Stor-Rotliden levererar nu el ut på nätet

Mer än hälften av de 40 vindkraftverken i Stor-Rotliden är monterade. Stor-Rotliden vindkraftpark som ligger strax norr om Fredrika i Åsele kommun får en installerad effekt på totalt 78 MW och blir Vattenfalls största vindkraftpark på land.

– Två dagar innan midsommar kom vi igång med att resa det första vindkraftverket och idag är redan hälften av alla 40 vindkraftverk i parken monterade. Dessutom började det första verket i onsdags att producera och leverera el ut på nätet, säger Anders Dahl, chef på Vattenfall Vindkraft.

De 40 turbinerna från Vestas beräknas producera 240 GWh om året, vilket motsvarar förnybar hushållsel till närmare 50 000 hem. Mellan 70 och 100 personer arbetar nu i parken och när den står klar kommer nio personer att arbeta med service och underhåll av vindkraftparken.

– För oss och för alla som arbetar i parken, och inte minst för alla i närområdet som följer bygget med genuint intresse och engagemang, så är det här ytterligare en stor och viktig milstolpe i projektet, tillägger Anders Dahl som räknar med att hela vindkraftparken ska vara i full produktion redan i år.

Vindkraft är en hörnpelare i Vattenfalls satsning på förnybar elproduktion. Just nu bygger Vattenfall nio vindkraftparker i sex länder som redan till år 2011 kommer att fördubbla företagets produktion av el från vindkraft jämfört med idag. Det är en investering på drygt 20 miljarder kronor.

För vidare information, kontakta:

Ulf Andersson, kommunikatör på Vattenfall Vindkraft, telefon 08-739 55 48, mobil 070-539 55 48.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com.

Mer information

Stor-Rotliden Vindkraftpark
Vattenfalls pågående vindkraftprojekt
Pressrelease i pdf-format (PDF 39 kB)