Nyhet | 2008-08-29 | 14:40

Vindkraftsdagen i Karlskrona lockade många besökare

Trots ett ihållande regn lockade Vattenfalls monter hundratals besökare på Vindkraftens dag i Karlskrona i lördags. Många var dessutom nyfikna på att se Ostindiefararen ”Götheborg” som lägligt gästade Karlskrona i helgen. Mässan arrangerades av Karlskrona och Torsås kommuner.

Vindkraftsdagen i Karlskrona lockade många besökare

Tältet där Vattenfall huserade var beläget på kajen precis intill Ostindiefararen Götheborg och redan på förmiddagen fylldes tältet av branschfolk och andra vindkraftintresserade. Under eftermiddagen startade ett seminarium om vindkraft i en närliggande lokal där en punkt på programmet var Vattenfalls satsning på vindkraft. Jan Norling, projektledare för Vattenfalls Trollebodaprojekt, höll i anförandet.

- Jag berättade om Vattenfalls vindkraftsutbyggnad men allra mest pratade jag om Trollebodaprojektet. Vi har sökt och fått tillstånd för 30 vindkraftverk i Kalmarsund och om parken byggs beräknas den kunna producera cirka 0,5 TWh per år. Det motsvarar hushållsel till närmare 100 000 hem, säger Jan Norling.

Besökarna passade på att ställa frågor om projektet men också mer allmänna frågor om vindkraft. Många ville veta mer om parkens tänkta placering, hur många verk som planeras och när parken eventuellt kan vara klar att tas i drift. En del markägare var dessutom på plats och ville veta mer om Vattenfalls planer på att bygga vindkraftverk i skog.