Nyhet | 2010-10-20 | 16:30

Yrken visades på SKAL-utställning

Vilken utbildning ska man ha för att jobba som elektriker? Det var en av många frågor som man kunde få svar på när niondeklassare visade upp sina projektarbeten med anknytning till bland annat Ringhals.

Vad krävs för att bli elektriker?

Det är nu femte gången som niondeklassare från skolorna i Bua, Väröbacka och Bläshammar ägnar en veckas skoltid åt projektarbeten med anknytning till Väröhalvöns två stora industriföretag – Ringhals och Södra Cell Värö. Detta som ett led i satsningen SKAL – skola och arbetsliv i samverkan.
När prao-perioderna avskaffades i Varbergs kommun fick man hitta nya sätt att ge ungdomar inblick i arbetslivet.

SKAL-utställningen
Den 19 oktober visade eleverna upp sina projektarbeten i Ringhals Infocenter. I år var temat som de flesta valt att arbeta med yrkeskategorier.

Att arbeta som väktare på Ringhals
Hur det är att arbeta som väktare på Ringhals kunde man få veta vid den här stationen. En modell över Ringhals visade väktarnas arbetsområde och gruppen hade även gjort en informationsfolder.

Allt om svetsning
Ännu fler yrken visades bland projektarbetena: svetsare, mekaniker, elektriker, instrumenttekniker, försäljare, fotograf…

SKAL-presentation i dator
Många av grupperna hade valt att göra datoriserade presentationer som antingen rullade som bildspel eller som besökarna själva fick klicka sig fram i.

SKAL-presentation på film
En grupp visade upp en film med intervjuer om Ringhals, både med anställda och närboende.

Modell av vindkraftverk
En modell av ett snurrande vindkraftverk lockade många nyfikna.

SKAL-vinnarna
Alla besökare fick rösta fram sina två favoriter bland projektarbetena. Här är alla vinnare tillsammans med handledare från Ringhals och Södra Cell.

Läs mer 
Så är det att jobba på Ringhals