Pressmeddelande | 2013-12-02 | 17:45

Störningar i elnätet - uppdaterat 20131202

Reparationsarbetet efter gårdagens oväder i Södra Norrland samt östra Svealand har gått bra. Under natten mot måndagen och under dagen sattes extra personal, maskiner och helikoptrar in för att påskynda röjningsarbetet i skogen och reparera omkullblåsta elledningar och stolpar. Många kunder har fått tillbaka strömmen betydligt fortare än vad vi prognosticerade på söndagskvällen.

Fortfarande återstår dock ca 70 kunder i Norrtälje kommun som inte fått tillbaka strömmen, men de beräknas återfå strömmen under kvällen. Vi vill gärna att eventuellt övriga kunder som fortfarande inte fått tillbaka strömmen ringer vår kundservice, 020 - 82 00 00, och talar om att de helt eller delvis saknar ström. Detta för att vi skall få en extra kvalitetskontroll på strömleveransen. Det kan bli fel på ledningarna där vi utfört reparationer, då nya fel visar sig ett tag efter det ursprungliga avbrottet.

För vidare information kontakta:

Mikael Björnér, Vattenfall Eldistribution AB, 073-054 82 29

Här följer några konkreta råd om åtgärder när strömmen kommer tillbaka:

Om många hushåll har maximal elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet ochbli svart igen. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att mjukstarta i sitt hem efter ett avbrott.

Dessa råd gäller i första hand vid längre avbrott eller ett kortare strömavbrottvid riktigt kallt väder. Observera att hård blåst ute kan bidra till att sänkatemperaturen även inomhus.

Dra inte på elvärmen direkt
Det går åt mer el för att höja temperaturen i ett utkylt rum än för att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Ett bra sätt att hantera situationen är attsänka termostaterna till 16 grader och välja ut ett rum som värms upp före de andra, samtidigt som övriga elelement kan vara avstängda några timmar. Sedan rekommenderas att starta övriga elelement med några minuters mellanrum och därefter vänta en stund innan höjning till normal rumstemperatur. Vänta också med att slå på värmepump eller elpanna.

Vänta några timmar med dusch, tvätt och disk
Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute. Sådant som dusch, tvätt och disk får i sammanhanget vänta.

Värm inte upp huset med ugnen
Börja inte med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Till att börja med kanske det går lika bra med kall mat och varm dryck från kaffe eller vattenkokaren?För den som måste laga mat går det till exempel att koka potatis på hälften av plattans högsta styrka, även om det går långsammare. På så vis drar plattan inte så mycket el på kort tid.

Vattenfall Eldistribution AB är en av de största eldistributörerna i Sverige, och ingår i affärsenheten Vattenfall BU Distribution med verksamhet i Sverige och Tyskland. Vi levererar el till ungeför 850.000 privat- och företagskunder i Sverige och vårt elnät i Sverige omfattar cirka 12.000 ledningsmil. Vi utvecklar och underhåller vårt elnät genom stora investeringar för en hög leveranssäkerhet och för att möta framtidens krav på ett modernt elnät. För vidare information, se www.vattenfall.se . Under OM VATTENFALL/PRESS finns medieservice, bland annat bildarkiv och pressmeddelanden.