Pressmeddelande | 2014-05-02 | 10:00

Vattenfall tipsar; se över din elanvändning

Vattenfalls Elbarometer för april pekar återigen på ett elpris som är stabilt lågt och prognosen visar inte heller på några stora variationer i närtid. Vi har ställt några konkreta elprisfrågor till Niclas Stålhandske, Vattenfalls privatkundschef.

Varför har vi haft och har så lågt elpris i år?

"Det har varit en mycket nederbördsrik och mild vinter/vår, vilket framförallt innebär att behovet av uppvärmning har varit mindre än normalt. Det var egentligen bara två veckor i januari som var riktigt kalla. Med andra ord är det så att vid låg efterfrågan och därmed förbrukning får vi överskott på el och med det sjunkande priser på elbörsen."

Får vi fortsatt lågt elpris?

"Just nu tyder allt på att elpriset kommer att vara fortsatt lågt, och att elpriset under sommarmånaderna generellt sett varierar mindre än under vintern beror ju på att efterfrågan är jämnare. Men priserna är låga och prisbilden på alla olika avtalstyper är förmånliga nu."

Hur ska man resonera när man ska välja elavtal?

"Det är alltid en trygghet att teckna ett fastprisavtal. Men även med ett fastprisavtal varierar elkostnaden med förbrukningen, så det är viktigt att man har kontroll över sin elanvändning. Då kan man veta hur mycket man ska betala varje månad. Det bästa man kan göra dock är att välja ett avtal baserat på sin plånbok och riskbengägenhet."

Vad har du själv för elavtal?

"Vattenfalls elavtal MittPris, ett val jag är mycket nöjd med."

Vilket är ditt bästa energieffektiviseringstips?

"Det finns många bra tips som alla kan leda till att man sparar pengar. Men nu inför sommar och semestertider, när man kanske har lite tid över för att gå igenom sin elförbrukning, lyfter jag gärna fram två bra effektiviseringsåtgärder;
Uppvärmning - bor man i villa går cirka 60 procent av energiförbrukningen åt till uppvärmning. Det finns för- och nackdelar med alla värmekällor och varje hus, så det är lite svårt att ge generella råd. Men det lönar sig alltid, för både plånboken och miljön, att byta från oljeeldning till annan energikälla. Man kan komplettera med till exempel en braskamin eller luft-luftvärmepump. Identifiera energitjuvar - är man osäker på vad som drar mest energi i hemmet så finns det olika smarta produkter där man kan följa sin elförbrukning i realtid och med de resultaten genomföra förbättrande åtgärder."

Prognoser återfinns i Elbarometern april (PDF 69 kB). Mer energispartips i Energiguiden.

För mer information, kontakta:

Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com
Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se