Vattenfall säljer danskt kraftvärmeverk

Vattenfall säljer det danska kraftvärmeverket Fynsværket till Fjernvarme Fyn i linje med Vattenfalls strategi att avyttra icke strategiska tillgångar och att minska CO2-exponeringen. Danmark förblir en viktig marknad för Vattenfall när det gäller förnybar elproduktion.

Det danska fjärrvärmeföretaget Fjernverme Fyn förvärvar Fynsværket samt en avfallsförbränningsenhet till ett företagsvärde (EV) på 1,1 miljard danska kronor, motsvarande cirka 1,4 miljarder kronor.

Försäljningssumman utgörs av 600 miljoner danska kronor, motsvarande cirka 760 miljoner kronor, kontant. Därutöver tar köparen över åtaganden gällande avveckling och miljö. Försäljningen beräknas slutföras den 1 januari 2015.

– Vattenfall är det företag som äger och producerar mest landbaserad vindkraft i hela Danmark. Vi arbetar ständigt för att uppfylla vår strategiska målsättning att styra produktionsportföljen bort från koldioxidtung produktion och i stället inrikta oss på förnybar produktion. Avyttringen av Fynsværket är ytterligare ett viktigt steg i övergången från fossila bränslen till förnybara energislag, säger Ingrid Bonde, Vattenfalls finansdirektör och ställföreträdande koncernchef.

Försäljningen förutsätter godkännande från Odense stad och Nordfyns kommun samt de danska energi- och konkurrensmyndigheterna.

Efter försäljningen av Fynsværket samt Amagerværket, som avyttrades 2013, utgör Nordjyllandsværket Vattenfalls enda kvarvarande konventionella kraftverk i Danmark.

Danmark är dock fortsättningsvis en central marknad för Vattenfalls vindverksamhet. Vattenfall har för närvarande 263 vindkraftverk fördelade på 37 vindkraftparker. Dessutom bedriver Vattenfall försäljningsverksamhet, forskning och utveckling samt en tradingenhet och en transithamn i landet.

Informationen offentliggörs enligt svensk lag om värdepappersmarknaden.

För ytterligare information, kontakta:
Vattenfall, telefon 08 739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Se även

Vattenfallmedarbetare som står framför solpaneler

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning 2023: Fortsatt arbete för fossilfrihet

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har ett särskilt fokus på havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft – nödvändiga faktorer för energiomställningen och Vattenfalls fortsatta ...

Läs hela artikeln
Skiss över Vattenfalls planerade anläggning för koldioxidavskiljning i Jordbro

Vattenfall ansöker om miljötillstånd för en anläggning för koldioxidavskiljning

Idag lämnar Vattenfall in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för en fullskalig anläggning för koldioxidavskiljning vid Vattenfalls bioeldade kraftvärmeverk i Jordbro, söder om Stockhol...

Läs hela artikeln