Vattenfall säljer driftbolag till E.ON

Vattenfall säljer nu sin andel av driftbolaget vid Barsebäck kärnkraftverk till E.ON.

Driftbolaget, Barsebäck Kraft AB, har ett 50-tal anställda med uppdraget att sköta dagens drift samt förbereda för kommande rivning. E.ON äger sedan tidigare mark och fastigheter samt ansvarar för rivning och det radioaktiva avfallet.

– Vi renodlar nu våra roller och tydliggör ansvarsförhållanden mellan bolagen. Jag önskar E.ON lycka till med framtida avvecklingen och vill tacka personalen för allt gott arbete som de har genomfört i Vattenfalls driftbolag, säger Vattenfalls Nordenchef Torbjörn Wahlborg.

Överlåtelsen sker vid årsskiftet och E.ON tillträder som ägare av Barsebäck Kraft AB senast 1 april 2015. Barsebäck överlåter samtidigt aktierna i SVAFO till Ringhals och aktierna i utbildningsföretaget KSU till de tre kärnkraftsbolagen Forsmark, Ringhals och Oskarshamn.

Vattenfall offentliggör denna information enligt svensk lag om värdepappersmarknaden.

Mer information om Barsebäck Kraft AB:
http://www.barsebackkraft.se

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com
Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se

Se även

Vattenfallmedarbetare som står framför solpaneler

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning 2023: Fortsatt arbete för fossilfrihet

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har ett särskilt fokus på havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft – nödvändiga faktorer för energiomställningen och Vattenfalls fortsatta ...

Läs hela artikeln
Arbete med rivningsrobot. Foto: Nicklas Tjernlund
Foto: Nicklas Tjernlund

Nedmontering av de sista större delarna i Ågestaverket

Vattenfall inledde demonteringen av Ågestaverket sommaren 2020, och under det här året rivs de tre sista större delarna: den biologiska skärmen, bränsleförvaringen och ånggeneratorerna.

Läs hela artikeln
Förstudien presenterades av Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall. Moderator var Anja Alemdar, ansvarig för samhällskontakter.

Vattenfall presenterar nästa steg för ny kärnkraft

På måndagen den 19 februari presenterade Vattenfall de viktigaste resultaten av förstudien kring ny kärnkraft samt nästa steg i processen. Här finns en inspelning från det webbsända seminari...

Läs hela artikeln