Elmarknaden just nu: Rörligt elpris vänder uppåt

Elpriserna generellt men framförallt de rörliga elpriserna har varit exceptionellt låga sedan förra vintern. Det torrare vädret och mindre blåst påverkar nu elpriset i en uppåtgående riktning.

– Vi har under flera månader rekommenderat ett rörligt elpris eftersom det varit lägre än vanligt. Nu märker vi en tydlig trend med stigande priser på elbörsen. Däremot är det gynnsamt just nu att teckna 3-årsavtal till rekordlåga priser, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

3-årsavtal ligger för närvarande mellan 34 och 37 öre/kWh beroende på var i landet man bor. Priserna har inte varit lägre på tio år. Då kostade ett 3-årsavtal 33 öre/kWh. Som högst under perioden har priset varit uppe på 68,9 öre/kWh.

En orsak till det stigande elpriset är att det har generellt sett varit torrare än normalt de senaste veckorna vilket har fått priserna att stiga något. Under dagar då det också har blåst mindre än normalt har prisuppgången varit ännu större, och då särskilt i de södra delarna av landet.

Läs mer via länken

http://www.vattenfall.se/sv/elmarknaden-just-nu.htm

För ytterligare information kontakta:

Heidi Stenström, pressekreterare, telefon: 070-611 81 92, e-post: heidi.stenstrom@vattenfall.com

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Se även

Kraftledningar i Laxede

Elmarknaden just nu: Påsklovet bjuder på aprilväder

Efter påskhelgen sjönk temperaturerna på nytt i hela landet. Det i kombination med mindre vindkraft gör att elpriserna stigit något. Som alltid är vädret ombytligt under april, våren kan gör...

Läs hela artikeln
Laxede vattenkraftverk

Vattenfall och Borealis tecknar långsiktigt energiköpsavtal i Sverige

Vattenfall och Borealis, en av världens ledande leverantörer av avancerade polyetenplast- och baskemikalielösningar, har tecknat sitt första långsiktiga energiköpsavtal (Power Purchase Agree...

Läs hela artikeln
Vindkraftverk i Vattenfalls park Stor-Rotliden

Elmarknaden just nu: Våren inleds med lägre elpriser

Mycket blåst, milt väder och minskad elkonsumtion bidrog till en halvering av elpriset i februari jämfört med i januari. Mars inleds med god tillgång på energi i hela landet.

Läs hela artikeln