Nu sätter vi spaden i marken

I dag startar byggandet av den första av de nya vindkraftparker som Vattenfall och Skandia tillsammans investerat i. Högabjär-Kärsås, öster om Falkenberg, får 12 kraftverk och kommer att producera hushållsel till ca 21 000 hem.

Totalt satsar Vattenfall och Skandia nära två miljarder på totalt fyra vindkraftparker. Högabjär-Kärsås är den första nya parken som byggs tillsammans och beräknas vara i drift i början av 2016. Övriga anläggningar inkluderar Höge Väg (Kristianstads kommun), Juktan (Sorsele kommun) och Hjuleberg (Falkenbergs kommun).

– Det känns mycket tillfredsställande att tillsammans med vår samarbetspartner Skandia nu kunna lämna över projektet till nästa fas. Byggandet av Högabjär-Kärsås kommer att ge ett värdefullt tillskott av förnybar el och tillsammans med vår intilliggande park Hjuleberg har vi nu betydande produktionskapacitet i Falkenberg, säger Sara Arvidson, utvecklingsansvarig på Vattenfall Vindkraft.

Skandia som har över 2,5 miljoner kunder och förvaltar över 500 miljarder kronor har sedan länge investerat i infrastruktur utomlands. Genom samarbetet med Vattenfall direktfinansierar för första gången ett svenskt pensionsbolag byggandet av ny, svensk vindkraft, vilket möjliggör en snabbare utbyggnad av ett hållbart energisystem.

– Vi söker investeringar som kan möjliggöra stabil och långsiktig avkastning för våra kunder. Vindkraft är ett snabbt växande energislag och genom den här satsningen får våra sparare möjlighet att vara med och bygga hållbara värden även i Sverige, säger Roger Johanson, Skandias chef för infrastrukturinvesteringar.

Vattenfall Vindkraft är inne i ett expansivt skede med flera projekt i olika stadier i tillståndsprocessen, både i södra och i norra Sverige. De senaste sex åren har Vattenfall investerat 40 miljarder kronor i vindkraft och på tre år har vi fördubblat vår vindkraftproduktion.
Vattenfall kommer att investera ytterligare 11 miljarder SEK i vindkraft de kommande fyra åren.

Idag står vindkraften för ca 8 procent av Europas elproduktion (257 TWh) och ca 7 procent av Sveriges, (13 TWh) men andelen växer stadigt. Vindkraft är Europas snabbast växande energislag.

Läs mer: Högabjär http://corporate.vattenfall.se/om-oss/var-verksamhet/var-elproduktion/vindkraft/pagaende-vindkraftprojekt/vindkraftprojekt-pa-land/projekt-hogabjar-vindkraftpark/ & Vattenfalls vindkraftsverksamhet http://corporate.vattenfall.se/om-oss/var-verksamhet/var-elproduktion/vindkraft/
En karta över verkens placering finns på: www.vattenfall.se/hogabjarkarsasvind

För ytterligare information kontakta:
Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall AB, 070-597 73 38
Sara Hägg Liljedal, informationsansvarig Skandia, 08-788 41 63

Se även

Martin Brudermüller, BASF, och Anna Borg, Vattenfall, skriver under Nordlicht-avtalet

Vattenfall och BASF tecknar köpeavtal för 49 procent av vindkraftsparkerna Nordlicht 1 och 2

Vattenfall och BASF har kommit överens om att sälja 49 procent av Vattenfalls vindkraftsparker Nordlicht 1 och 2 till BASF. De två företagen fördjupar därmed sitt partnerskap inom förnybar e...

Läs hela artikeln
Havsbaserat vindkraftverk

Vattenfall och RWE slutför avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone

Vattenfall har idag slutfört avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone till RWE. Den överenskomna köpeskillingen uppgår till motsvarar 963 miljoner GBP. 

Läs hela artikeln
Landbaserad vindkraftspark

Vattenfalls största landbaserade vindkraftsprojekt får miljötillstånd

De intilliggande vindkraftsparkerna Norrbäck och Pauträsk som tillsammans utgör Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftsprojekt har fått ett slutgiltigt miljötillstånd.

Läs hela artikeln