Vattenfall säljer danskt kraftvärmeverk

Vattenfall säljer kraftvärmeverket Nordjyllandsværket och slutför därmed försäljningen av Vattenfalls fossila tillgångar i Danmark. Avyttringarna är ett led i Vattenfalls strategi att ställa om mot en mer hållbar energiproduktion. Danmark är även fortsättningsvis en huvudmarknad för Vattenfalls förnybara elproduktion.

Den 31 december 2015 övertar det danska fjärrvärmebolaget Aalborg Forsyning Nordjyllandsværket till ett företagesvärde (EV) på 823 MDKK, motsvarande cirka 1 miljard SEK. Köpeskillingen utgörs av en kontant ersättning på 725 MDKK, motsvarande cirka 900 MSEK samt övertagande av nedmonteringsskyldigheter och miljöansvar.

– I och med avyttringen i Danmark tar Vattenfall ytterligare ett viktigt steg i arbetet med att ställa om från fossil produktion till förnybara energislag, säger Ingrid Bonde, Vattenfalls finanschef och ställföreträdande koncernchef.

Nordjyllandsværket enhet 3 är koleldad och har en installerad effekt på 410 MW elektricitet och 490 MJ/s fjärrvärme. I och med försäljningen slutför Vattenfall avyttringen av samtliga fossila produktionstillgångarna i Danmark. Kraftvärmeverken Amagerværket och Fynsværket såldes 2013 respektive 2014.

Danmark är fortsättningsvis en av Vattenfalls huvudmarknader när det gäller förnybar energiproduktion. Vattenfall är det företag som äger och producerar mest landbaserad vindkraft i Danmark, med 262 vindkraftverk fördelade på 37 vindkraftparker i landet. Vattenfall bedriver även forskning och utveckling samt har en tradingenhet och en transithamn i Danmark.

Försäljningen förutsätter relevanta myndigheters godkännande.

Informationen offentliggörs enligt svensk lag om värdepappersmarknaden

Lämnat av Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com

Se även

Vattenfallmedarbetare som står framför solpaneler

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning 2023: Fortsatt arbete för fossilfrihet

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har ett särskilt fokus på havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft – nödvändiga faktorer för energiomställningen och Vattenfalls fortsatta ...

Läs hela artikeln
Skiss över Vattenfalls planerade anläggning för koldioxidavskiljning i Jordbro

Vattenfall ansöker om miljötillstånd för en anläggning för koldioxidavskiljning

Idag lämnar Vattenfall in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för en fullskalig anläggning för koldioxidavskiljning vid Vattenfalls bioeldade kraftvärmeverk i Jordbro, söder om Stockhol...

Läs hela artikeln