Vattenfall tecknar avtal om elleverans med dataföretag

Vattenfall och det brittiska dataföretaget Hydro66, som byggt ett nytt datacenter i Boden, har tecknat ett tvåårigt avtal om leveranser av 100 procent förnybar el från vattenkraft från Luleälven. Avtalet gäller fram till 2017.

Det 8 000 kvadratmeter stora datacentret som ska rymma datorer för processer och lagring, så kallade molntjänster, finns i Boden i Norrbotten. Avtalet innebär initialt en potentiell leverans av 40–50 MW 100 procent förnybar el från vattenkraft med ursprungsgaranti.

– Vi är mycket glada över att välkomna Hydro66 som ny kund och att kunna tillkännage ett nytt samarbete inom datacenter-området som är en viktig tillväxtmarknad för Vattenfall i Norden, säger Matts Wesslén, Sales Manager Energy Intensive Clients, Vattenfall Business Sales.

Förnybar el från vattenkraft, god infrastruktur och säkra elleveranser, ett naturligt kallt klimat och ett konkurrenskraftigt priserbjudande var huvudskälen till Hydro66:s val av Vattenfall som leverantör.

– När vi nu etablerar vårt första gröna datacenter i Boden kan vi erbjuda våra kunder kostnadsbesparingar på minst 50 procent, och dessutom en miljövänlig lösning och större flexibilitet. Vattenfall är Sveriges största elleverantör med en lång historik och expertis både vad gäller nät och produktion, men också av att arbeta med datacenter. Valet av Vattenfall var därför enkelt, säger Paul Morrison, Business Development Director hos Hydro66.

Datacenterbranschen i norra Sverige utvecklas i snabb takt mot att bli en ny basindustri och utgör ett viktigt nytt tillväxtsegment för Vattenfall i Norden. Facebook och KnCMiner är två företag som redan är kunder till Vattenfall inom datacenterområdet

Fakta
Hydro66 hyr ut sina servrar till företag eller plats för servrar åt andra företag som har behov av så kallade molntjänster. Hydro66 marknadsför sina tjänster med miljöargument och kallar serverhallen "Ultra Green Arctic Data Centre". Företaget drivs av entreprenörerna David Rowe och Justin Fielder. Namnet Hydro66 bildas av ordet för vatten och Bodens breddgrad, 66. Läs mer på Hydro66.com.

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Se även

Vatten i en fors

Vattenfall investerar 350 miljoner kronor i Ajaure vattenkraftstation

Vattenfall investerar 350 miljoner kronor i förnyelse och modernisering av Ajaure vattenkraftstation i Umeälven, i Västerbotten.

Läs hela artikeln
Vattenfall Logo

Kommentar: Svenska Kraftnät har beslutat om sanktionsavgift mot Vattenfall Vattenkraft 

Svenska Kraftnät, SvK, har beslutat att Vattenfall Vattenkraft AB ska betala en sanktionsavgift på 33 MSEK för administrativa brister i efterlevnaden av säkerhetsskyddsl...

Läs hela artikeln
Medarbetare på Vattenfall kundtjänst

Diversity Employer Gold 2024 till Vattenfall Kundservice

Det prestigefyllda priset Diversity Employer Gold delas varje år ut till företag som arbetar aktivt för jämställdhet, och där mångfald och inkludering prioriteras.

Läs hela artikeln