Höjd ambitionsnivå när Vattenfall och Uppsala kommun tecknar nytt samarbetsavtal

Vattenfall och Uppsala kommun höjer ambitionsnivån i det samarbetsavtal som i dag undertecknades kring ny energiteknik, klimatneutralitet och ett hållbart energisystem i Uppsala.

- För Vattenfall är det väldigt viktigt att vi tillsammans med Uppsala kommun tar nästa steg och fördjupar vårt samarbete för ett hållbart energisystem. Vattenfalls mål är att halvera koldioxidutsläppen till 2020 från vår värmeverksamhet i Uppsala och vara helt koldioxidneutrala senast 2030, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

För att minska koldioxidutsläppen och öka andelen förnybart planerar Vattenfall Värme att investera tre miljarder kr i anläggningar och nät i Uppsala. Det är en av de största investeringarna Vattenfall planerar att göra i Norden de kommande åren.

Investeringarna omfattar bl a att ersätta torv med biobränsle och bygga ett nytt värmeverk för att säkra konkurrenskraftiga värmeleveranser.

I det nya uppdaterade samarbetsavtalet finns ett antal punkter som kan få särskilt stor betydelse i omställningen till en klimatneutral och resurseffektiv kommun.

- Avtalet innebär en ambitionshöjning vad gäller klimatpåverkan i linje med Uppsalas nya klimatmål. Fjärrvärme är en långsiktig, stabil, hållbar och kostnadseffektiv energikälla och därför är det viktigt för Uppsala kommun att bredda och fördjupa vårt samarbete med Vattenfall, säger kommunalråd Marlene Burwick (S).

Magnus Hall pekar på ett antal konkreta samarbetsprojekt.

- Vattenfall vill fördjupa sitt samarbete med kommunen genom att hitta gemensamma projekt i riktning mot framtidens hållbara energisystem. Arbetet i Uppsala Klimatprotokoll ger en bra grund. Förutom fjärrvärmen som är en självklar del i staden, ska vi ska också tillsammans i Uppsala främja ny energiteknik som eldrivna transporter, säger Magnus Hall. 

För mer information:

Lars-Åke Linander, pressekreterare Vattenfall, mobil 070-9826769, lars-ake.linander@vattenfall.com
Erik Boman, presschef Uppsala kommun, mobil: 073-423 56 28, erik.boman@uppsala.se

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com
Facebook:   facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter:         twitter.com/Vattenfall_Se

Se även

Kollage med fyra bilder undervattensbilder från Lillgrund

Havsbaserade vindkraftparker – därför lockar de till sig marint liv

När världen ställer om från fossila bränslen för att bekämpa klimatförändringarna är det viktigt att snabbt öka den fossilfria elproduktionen och samtidigt undvika att skada ekosystemen.

Läs hela artikeln
Bilbesiktning på Opus-station

Vattenfall och Opus i samarbete för minskade klimatavtryck

Vattenfall ska som ”Smart Energy Partner” hjälpa besiktningsföretaget Opus Bilprovning, med 100 stationer i Sverige, att hitta vägar som minskar Opus klimatavtryck.

Läs hela artikeln
Vattenfallmedarbetare som står framför solpaneler

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning 2023: Fortsatt arbete för fossilfrihet

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har ett särskilt fokus på havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft – nödvändiga faktorer för energiomställningen och Vattenfalls fortsatta ...

Läs hela artikeln